Lillebror och kriget

Lillebror undrade lite över det här med Andra Världskriget.
Han hade nämligen hört talas om att Al Capone var den som startade hela kriget och hade lite funderingar kring varför i allsindar han gjorde det för. Dessutom visste han med hundra procents säkerhet att han hade dött av en atombomb. Jooråsåatte.

Nu vill ju inte Mamman att hennes barn ska gå genom livet (åtminstone inte genom lågstadiet) och inte veta hur det egentligen låg till med detta viktiga och ruskigt förskräckliga krig. Eller.. äsch. Egentligen tycker hon inte att sexåringar alls behöver ha koll på detta, men eftersom han uppenbarligen redan hade lite pejl så...

Mamman fick alltså tänka till och försöka minnas lite av det hon en gång lärt sig om hur det egentligen gick till (dvs hon gick igenom alla avsnitt av Krigets Vindar i huvudet, kombinerade det med lite Schindlers List, lade till några egna sanningar, och försökte anpassa det till en lagom nivå för en sexåring att ta in)

Först fick vi reda ut vem som var vem. Al Capone var visserligen en bad guy, men jag tror inte han var så värst inblandad. Jag förklarade att han var en gangster och Lillebror slog sig för pannan och utbrast:
"Javisst ja! Det var ju han som bodde i Chicago!"
(Ehh... lär man sig sånt här på sexårs, eller...?!)
Namnet Hitler trodde han sig ha hört någon gång tidigare, men han hade bara råkat glömma bort det. Bra. Då var det klart. Sedan pratade vi lite om att Hitler gärna ville bestämma över alla människor och att han var riktigt riktigt elak mot en del.

Lillebror begrundade detta faktum en stund och kom sedan med en briljant idé
"Men Mamma. Om han inte tyckte om de där människorna... Kunde ingen ha sagt till honom att han bara skulle strunta i dem, och att kan kanske bara kunde ha blundat om han gick förbi någon?"


Jaaaa...VARFÖR kom ingen på det!?
Mäh!!

:-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0