Rådjursjakt

Oj vad jag bloggar idag :-) Hade visst en litet uppdämt bloggbehov efter helgen. Är man nördig eller... :-)
Hur som helst...
Ville bara berätta att vår granne, en man i 70års åldern, kom rusandes uppför vår backe i förmiddags med en toffel i ena handen. Han jagade ett rådjur som hade gnagt på hans rosenknoppar! Det gör man tydligen inte ostraffat, men frågan är hur han (grannen alltså) hade tänkt sig. Han jagade rådjuret till fots i uppförsbacke. Nice try :-) Och OM han mot förmodan skulle lyckas springa ikapp stackarn, vad skulle han då göra med toffeln? Bara kasta den efter rådjuret, eller ge den en ordentlig toffel-smocka? Hmmm... frågorna är många, men det kändes inte som om det var läge att fråga.

Go natt!

Barnbarnet Ambus

När Lillebror var 1 1/2 råkade han på en flaska lacknafta i garaget. Korken satt inte på ordentligt och Lillebror var törstig, så han tog en klunk. Det var... mindre bra, kan man väl enkelt säga. Det blev ambulans i ilfart till Hudiksvalls sjukhus och där blev vi kvar i drygt ett dygn innan man kunde konstatera att han inte tagit någon skada. Av ambulanspersonalen fick han då en nalle som heter "Ambus". Denna nalle är Lillebrors käraste ägodel och är med överallt. Men nu känner vi övriga familjemedlemmar att det börjar gå lite överstyr. De senaste dagarna har han suttit i en barnstol vid matbordet bredvid sin "pappa", med egen tallrik, bestick och glas. PappaLillebror har dessutom lagat specialmat till honom (idag bestod den av några sparris-ändar, lite socker, balsamvinäger och salt. Till efterrätt blev det äggula med lite saft och socker som vämdes i micron. Mums för nallar!). Han sover i grabbarnas gamla babysitter bredvid Lillebrors säng och har en egen bilstol och MÅSTE sitta fastspänd när vi åker bil. Under EM-finalen i går fick man inte skrika eller prata för Ambus skulle sova och fick INTE väckas. Jag har ju plötsligt blivit Farmor och får vara barnvakt titt som tätt och sköter man inte det bra så får man sig en REJÄL utskällning :-)
Alltså, i början var det himla gulligt, men... liiiite påfrestande börjar det faktiskt bli nu.


Lyckosam kampanj

De senaste veckorna har Storebror drivit kampanjen "få-mina-föräldrar-att-köpa-en-ny-cykel" stenhårt. Han har provat allt från att be jättesnällt och supergulligt till att skrika och slåss. Däremellan har det varit tycka-synd-om-taktiken för att vi usla föräldrar ska inse att han faktiskt MÅSTE ha en ny, snygg, cykel med växlar och bakåttramp för att han överhuvudtaget ska kunna få vara med och leka med sina kompisar. (Bakåttrampet är ett absolut måste, vilket hans stenålders-mamma inte alls har någon förståelse för. På min tid fanns det bara rejäla fotbromsar. Inget bakåttramp och det var MYCKET SÄKRARE än bara handbromsar. Punkt. )

Så hans kampanj har inte lyckats särskilt bra. Däremot har de stackars föräldrarna blivit VÄLDIGT trötta på allt tjat om cyklar. Så Mamman kom på att han skulle kunna spara ihop till halva cykeln så kunde vi betala andra halvan. Mamman tänkte nog att det skulle ta ett tag. Kanske halva sommarlovet eller nåt sånt.
Det tog ganska exakt 4 dagar :-)
Han har städat sitt rum (plockat undan saker, dammat och torkat golvet), städat lekrummet, hjälpt Åke att skotta jord (10 skottkärror blev det), klippt ner sly med Siv ,samt pantat burkar. Inkassera, inkassera. Och när det till sist fattades 70 kronor rensade han sitt kassaskåp och lyckades skrapa ihop det sista. 

Jag hade nog som sagt tänkt mig att det skulle ta aningens längre tid (kanske har blivit smittad av Pappans tidsoptimism), men... har man lovat så har man. Dessutom jobbade han ju faktiskt MYCKET ihärdigt, så han var helt klart värd en ny cykel. Och så här blev det:

Glömde stugbesöket :-)

Jo, vi var ju alltså i stugan i helgen. Grabbarna och jag åkte dit i fredags och Pappan kom efter när han spelat klart på Långnäs. Det var mysigt, som alltid. Jag latade mig mest eftersom det är tji att få hjälpa till med något. På sin höjd får man duka fram tallrikar när man ska äta, men något annat kommer inte på fråga. Siv hävdar envist att hon tycker det är SÅÅ roligt att diska och att hon vill att vi bara ska kunna ta det lugnt när vi är där. Känns inte alls nödvändigt, men man blir handgripligen utschasad från köksregionerna om man försöker sig på att hjälpa till med något. Men jag brukar passa på att diska lite i smyg när hon sover middag. Och ibland kokar jag kaffe alldeles själv :-) Hehe!

I söndags tog vi en promenad för att kolla till stranden som precis har fått sig en uppfräschning. En bit ut i vattnet simmade det en fågel.
"Vad är det där?" undrade Lillebror
"En fågel" svarar Mamman. Såklart...
"Nej, det är en GAAAAAM vet du Mamma" säger Lillebror lite sådär besserwisseraktigt.
"Nej, det är en AND" försöker Mamman
"En Ann?"
"Nej en and. Som farbror ANDE du vet!"... och nu tänkte Mamman att hon nog kanske hade krånglat till det lite onödan men Lillebror verkade nöjd
"Jaha" blev svaret på det.

Hihi :-)


Stugbesök, festligheter och röda ögon

Joråsåatt - ögoninflammationen slog till ordentligt, men gick snabbt över. På ena ögat. Kände mig fit for fight i lördags när det var dags för fest med Farin, men i bilen på väg dit började det sticka oroväckande i det vänstra ögat istället. Typiskt! Innan kvällen var slut så såg jag ut som om jag hade varit på fest i flera dagar. Mindre kul. Fast festen i sig var himlans rolig! Anneli D hade fixat partytält med långbord på gräsmattan i sin stuga och där käkade vi exotiska fruker, potatissallad, rostbiff och kyckling, drack bål och vin, tävlade och sjöng så det förmodligen hördes över hela Bergviken :-) Som sagt, supertrevligt!!

Pappan och jag hade kläckt den briljanta idén att han skulle hämta upp mig hos Anneli när han åkte hem från sin spelning i Bollnäs på natten. Teoretiskt sett var det en jättepraktiskt lösning, men det funkade såklart mindre bra i praktiken. Pappan är en obotlig tidsoptimist och jag är väl förmodligen lika obotlig när det gäller att hoppas på att han nog har kommit över det. Att jag aldrig lär mig...
När vi tog detta briljanta beslut hade Pappan räknat ut att han nog skulle ha spelat klart rätt så tidigt. Kanske vid halv 2 eller nåt. "Det är ju en privat fest, så då blir det nog inte så sent". Detta var misstag nummer 1. Varför skulle en spelning på en privat fest vara avklarad tidigare än en på Långnäsparken? Korkat, men... ja, just då lät det väldigt bra.
Misstag nummer 2: "När vi har spelat klart kan jag bara rafsa ihop mina grejjer och smita iväg". Jomenvisstserru!!! Och HUR skulle det gå till? Bandet var inte bara anlitade för att stå för underhållningen utan var även bjudna på festen. Detta innebar såklart att det inmundigades en del alkholhaltiga drycker, vilket i sin tur innebar att de inte kunde köra sina grejjer själva och dessutom behövde skjuts till höger och vänster. Och vem skjutsade? Suck...
Så när övriga festdeltagare på min fest droppade av runt 01.30 tiden, så blev jag kvar. Länge.
04.00 rullade Pappan in på gårdsplanen och jag var vid det laget RÄTT så sugen på att åka hem. Anneli och Ulla (den enda som varit klok nog att ta beslutet att sova över hos Anneli) som gjorde mig sällskap var nog rätt så sugen på det också :-)

Så nu hoppas jag att jag har lärt mig.
Men, som sagt, trevlig var det!


Titta vad vi fick idag :-)

Här

Inflammation i ögat

För ett par timmar sedan satt jag och pustade efter maten och kände plösligt att det började sticka i mitt högra öga. En stund senare var världen dimmig. Jag putsade glasögonen, men det hjälpte inte. Putsade lite till men... nej... Tog en titt i spegeln och upptäckte att jag har en gigantisk gul var-klegg-klump i ögat och dessutom ser jag helt förvriden ut eftersom höger öga är mycket mindre än det vänstra... Neeeeej!!! Sist jag hade ögoninflammation blev jag sängliggandes med feber och allmänt ont i kroppen. Det går ju inte för sig nu!! Jag ska på tjej-fest på lördag, så jag har INTE tid med några fåniga inflammationer.

NEJ!

Som sagt...

... vi sitter på altanen för jämnan. Och ser man inte tv-n tillräckligt bra härifrån så hämtar man helt enkelt ut den. Japp...Extra-tvn från sovrummet flyttades raskt ner hit när kvällens match började :-)


Allt man borde göra

Barnen är färdiglästa och somnar när som helst.
Det är nu man borde ta tag i tvätten i tvättmaskinen.
Den rena tvätten som ska vikas och stoppas in i garderober och byrålådor.
Man borde bädda ihop bäddsoffan efter kompis Filips översovning i går och plocka ihop alla leksaker som ligger utspridda överallt. Kanske ta ett ryck med saker-som-är-på-väg-upp-lådan i trappan som har svämmat över? Vattna blommorna? Plocka ur diskmaskinen?

... eller så struntar man i det och sitter en stund till i kvällsolen på altanen :-)
Japp, så får det bli....

Någon dag när det regnar får jag ta tag i allt det där andra tråkiga!


Små grodorna

"...är lustiga att se.
Ej hör dom, ej hör dom
ej svansar hava de ..."

Storebrors tolkning av den gamla dansa-kring-granen/midsommarstången-låten

:-)

Att klippa en gräsmatta

Vi har ingen stor tomt. Rätt pytteliten egentligen. Åtminstone när man vill ha fotbollsmatch eller spela brännboll eller annat. Men när man ska klippa det alldeles för långa gräset med en gammal hederlig handjagare så är den way too big! Jag bara säger det. Åbäket till bensin-klippare vägrade starta, trots nya tändstift, fulla tanken med bensin, lite påfyllning av olja, ett par ilskna sparkar på motorn och fyrahundrasjuttioelva ryck i snöret. Nix pix. Vägra starta. Så det blev handjagaren. Ipoden i öronen, gummistövlar och handskar. Typ tre timmar senare var jag färdig. Brukar ta 30 minuter med vanliga gräsklipparen. Men då får man inte lika mycket motion. Man svettas inte lika mycket och man tränar inte varken vaderna eller armarna tillnärmelsevis lika mycket. Observera min positivitet här. Det gäller att hålla humöret uppe trots motgångar! Handjagaren fick sig ett par rejäla sparkar när den körde fast allt för mycket i gräset och när det hade trasslat in sig för mycket gräs i hjulen så den vägrade rulla framåt och orsakade tvärstopp samt blåmärken på mina höfter. Men annars så. Oj oj vad jag tränade :-) Slår vilket gympapass som helst. Dessutom är det ju miljövänligt också. Bara det!

Bästa altanen

Bara så ni vet så har vi bästa altanen i stada. Punkt! Kan omöjligt finnas någon bättre!! Vi har sol hela dagen, inglasning som går att öppna på två sidor så man får lite drag om det börjar bli lite för varmt, en trevlig liten fusk-kamin (går på el men ser ut som om det brinner) som man kan dra igång om det börjar bli för kallt, samt mysbelysning med dimmer till kvällen och utsikt över Söderhamnsån och Holmänge. Vi sitter här HELA tiden! Köksbordet används mest till förvaring av diverse trollerilådor, legogubbar, gammal frukt och annat rammel så här på sommaren. Alla måltider intas på altanen. Vi jobbar här, vi läser tidningen, dricker kaffe... tja.. det mesta faktiskt!Lite rörigt just nu, men... trevlig ändå :-)

Telefonteknik

Här hemma har vi bara bärbara telefoner. Och mobiler. I stugan finns det en gammeldags där luren sitter fast i telefonen. På midsommaraftonen ringde det och Storebror skulle svara. Han lyfte luren och... sedan blev han lite osäker. Man brukar ju alltid trycka på någon knapp för att svara. Han provade "R"-knappen och sade "hallå" i luren.
Då gick Farmorn förbi och frågade vem han pratade med. Det visste inte Storebror... det var ju ingen där i luren.!
"Hur GÖR man när man svarar i en sån här telefon egentligen?"
Inte så lätt :-)


Lillebror lagar mat

Lillebror hade ett matlagningsprojekt idag. Han bjöd Pappan och Mamman på en smarrig röra gjord på:
en äggvita
lite lättdryck (hallon och björnbärssmak)
några russin
lite bakpulver
lite Oboy
lite salt
lite socker
...och så värmde han allt i micron.

Öhh.....gott.....eller inte.... :-)

MidsommarbilderRoliga ord 2

Kyramid = Pyramid
Fågeltäck = Frågetecken
Flygkort = vykort
Persilika = basilika

:-)

Recept önskas

Martina - vi snaskade på din kladdkaka till kaffet i går. Den är ju sååå god!
Kan man få receptet kanske?

:-)

Visst låter det bra!?

Pappan och jag jobbar hemifrån i två veckor, med start idag. Så att grabbarna ska få ett ordentligt långt sommarlov. Låter bra va!?! Så här i slutet av dag ett, kan jag meddela att det inte gick riktigt enligt planerna. Fast man kan ju fråga sig vem vi försökte lura med den här idén. Klart som korvspat att man inte får sitta ostört och jobba när man har två barn hemma som ännu inte har varvat ner från skola/dagis-rutinerna. Men tanken var god, eller hur :-)
Fast det kommer nog ge sig. Bara allt har lugnat ner sig lite och vi har fått lite semesterrutiner så ska det nog gå bra. Måste nog styra upp jobbandet lite också så vi jobbar halva dagarna var medans den andra roddar med barnen eller nåt sånt. Det är för övrigt riktigt trevligt att sitta ute på altanen och jobba. Då gör det inget att man inte är hel-ledig trots allt. Kanske skulle be resten av företaget att komma hit också... Tycker lite synd om dem som måste sitta inomhus när vi lyxar oss här på altanen :-)


Midsommar 2008

Ja jädrans vilken helg... (Bilder kommer senare!)
Åkte ner till stugan i Axmar i torsdagskväll. På midsommaraftons morgon vaknade Storebror med feber... inte kul. Tur att den rutinerade Mamman hade packat ner Alvedon-som-smälter-i-munnen. Vad skulle vi göra utan den?! ALL annan medicin, oavsett om det är flytande, suppar, eller små tabletter är HELT omöjligt att få i Storebror. Åtminstone utan en rejäl muta. Men Alvedon-som-smälter-i-munnen skulle han kunna käka som godis om han fick! Hur som helst...

Själv velade jag fram och tillbaka hela morgonen. Ska, ska inte, ska, ska inte...JO... eller nä... eller vad sjutton, klart jag ska! Sagt och gjort. Jag betalade 100 kronor för att plåga mig själv i 8 kilometer uppförsbacke genom skogen i det årliga midsommarloppet från Gåsholma till Axmar. Jajjemen!! Dessutom gjorde jag det utan att komma sist! Bara en sån sak. Har inga vidare erfarenheter från tävlingar i sportsammanhang. Min förra tävling (skidtävling på Hällmyra när jag var 8) gick inget vidare. Då kom jag jättesist. Men nu hade jag säkert 5 stycken efter mig (har inte sett resultatlistan ännu). Sedan att det var 332 startanden är ju en annan historia, men jag KOM INTE SIST :-) Hehe! Däremot har jag haft världshistoriens värsta träningsvärk, men det får man ju ta!

Storebror, Lillebror och Kusin Signe sprang barnloppet och kämpade som galningar (trots febern). Kammade hem jättefina priser - en ryggsäck, hantlar (men Storebror valde dem bara för att det var en snygg tjej på förpackningen) och ett trepack vattenpistoler.

Dans kring midsommarstången vid dansbanan. Vi köpte massor av lotter och hade räknat med att behöva släpa hem alla vinster i en skottkärra. Men det var bara Lillebror som vann. En "korkskruvare"! En alldeles egen, som nu ligger uppe i hans rum. Så från och med nu är det Lillebror som ansvarar för att vinflaskorna blir öppnade när det är festligheter!

Resten av midsommaraftonen bestod av god mat, lekar, mer mat, lite allsång, grill, och så lite vin, öl och nubbe. Varmt och skönt och bara ett par små regnskurar på hela dagen. Perfekt!!!

För övrigt så....
.... råkade Pappan hälla olivolja i ögat på Lillebror (Tips: om man ska låtsashälla något ur en flaska - se till att korken är på)
.... tappade Storebror ännu en tand. Helt utan hjälp den här gången
.... hade jag en massa bra uppslag till blogginlägg, men eftersom jag aldrig lär mig att jag inte kommer ihåg saker utan att skriva ner dem så blev det inte mer än så här!

Hoppas ni också hade en trevlig midsommar i alla fall!
Ps: Kollade just resultatlistan. Jag kom på plats 305 :-) D.S

Roliga ord

Lillebrors fröken har en plast-"pirat haja" på sin "Hopplatoffla"
Jojjomensörrusåatt!
(Dvs en plast-piraja på sin Foppatoffel)

Och en sån där grejj som man stänger plastpåsar med heter "klädnypare".

:-)


Brevbärarens meddelande

På väg hem från dagis säger Lillebror:

"Mamma, Brevbäraren skrev badkläder"
Mamman fattar ingenting. Brevbärare? Badkläder?
"Jamen, han skrev ju det. På lappen!"
"Vilken lapp? Har du fått en lapp av brevbäraren?"
Lillebror suckar djupt, himlar med ögonen och tycker uppenbarligen att Mamman är en mycket trögfattad mamma.
"PÅ INBJUDAN MENAR JAG!!! Han skrev det på inbjudan!"

Mamman fattar äntligen galoppen.
För några dagar sedan låg det en inbjudan i brevlådan. En inbjudan till barnkalas hos kusinSigne. Det var Lillebrors första och han blev riktigt lycklig för den. För säkerhetsskull gick han raka spåret upp och lade den i en byrålåda. Till vänster, under shortsen ligger den nu i tryggt förvar.  För man vill ju inte riskera att tappa bort den så man missar kalaset!
På inbjudan stod det "Ta med badkläder" och eftersom det är brevbäraren som delar ut posten så är det väl han som skriver alla brev/lappar/inbjudningar också...Hur skulle det annars gå till?
Mycket logiskt.
Ibland är jag så trög.

Skrämseltaktik

Det var en händelserik shoppingtur jag var på idag :-)

Hörde en mamma säga till sin lilla dotter i kassakön:
"Men gumman, stanna här med mig nu. Gå inte iväg någonstans för du vet, det är så mycket folk här och någon kan komma och ta dig och det vill inte mamma!"

Va!?!
Jag blev alldeles paff!
Så kan man väl inte säga!!?? Vaddå "komma och ta dig"?!?
Ok om hon hade sagt "du kan komma bort" eller "du kan bli påkörd av en jättekundvagn", men "någon kan komma och ta dig"!!!??

Vad förmedlar man till sina barn genom att säga en så´n sak?
Verkligen en bra taktik...
Ok, att det FINNS galningar, men man behöver ju inte skrämma barnen för det, eller?!?!
Vilken bra inställning till omvärlden den stackars lilla flickan kommer att få genom att passa sig för andra människor.
I och för sig kanske mamman hade en bra anledning till att säga så, vad vet jag, men det lät verkligen inte som en bra sak att säga.

Dessutom...

...skulle jag köpa flagad mandel. Tog en påse, läste noga på förpackningen, tog en påse till, förutsatte att den var likadan eftersom jag tog den på samma ställe som den första. När jag kom hem hade jag en påse flagad mandel och en påse valnötter. Suck. Vågade inte chansa på att min grillsås blir lika god med valnötter som mandel, så det var bara att åka till affären igen.
Tog en påse, läste noga på förpackningen, kom på att det nog kunde vara bra med en påse till, tog en påse till och kom hem med en påse flagad och en påse hackad mandel!
 Jamenallstå, är det ingen ordning ALLS i affärerna nu för tiden?!

På kavrings-jakt

I förmiddags gav jag mig själv ledigt en stund för att åka till E-center och inhandla midsommarmaten. Tänkte att det var bäst att vara ute i tid, för kavringen som Farmorn behöver ha till sin smarriga midsommar-tårta, brukar ta slut i ett kick. Hon har varit på kavrings-jakt i flera dagar utan att lyckas, så nu tänkte jag göra ett försök. Nöjd med det beslutet rattade jag iväg, bara för att snabbt inse att det var fler än jag som kommit på att det var smart att vara ute i tid. Fullt med folk överallt. Och de var som GALNA!! Alla ni som har varit på E-center vet att kundvagnarna är GIGANTISKA. Verkligen väl tilltagna. När jag kom in på Kvantum möttes jag av ett myller av övergivna jätte-kundvagnar. På sin höjd stod det en suckande man och lutade sig mot handtaget (men det var bara ett fåtal. De flesta var helt övergivna.). Resten av kundvagns-ägarna befann sig med näsan (och halva överkroppen) i de stora lådorna med färskpotatis.

Trängseln lättade lite vid tomaterna, men vid kyldisken var det stopp igen! ALLA skulle köpa gräddfil och vispgrädde.
Efter många om och men kom jag tillslut fram till brödavdelningen och letade upp kavrings-hyllan. SLUT!!! Men skam den som ger sig. Jag snokade rätt på en expedit som smög omkring där bland hyllorna och jag väste ilsket: "VAR är kavringen". Det var inte meningen att låta otrevlig, men det gav resultat i alla fall, för vips hade hon fiskat fram en nybakt kavrings-limpa. Längst ner i en stapel av blå bröd-plast-backar låg den. Rafsade snabbt åt mig den och tackade för hjälpen. Hehehe. Yes!! Midsommaraftonen är räddad!

Det är tyst i världen

Sitter ute på altanen och lyssnar på....diskmaskinen :-) Det är det enda som låter. Inga bilar, ingen som promenerar förbi ute på gatan, inga mopeder. Ingenting. Tyst!
Fotbollstyst.

Men jag nöjer mig med att kolla till på Aftonbladet.se lite då och då. Lite koll vill man ju ha ändå, men att sätta mig framför tvn när solen skiner och det är superhärligt ute på altanen. Näpp. Där går gränsen!


Kort comeback

Pappan kom på den briljanta idén att återuppta sin fotbollskarriär.
Det var dumt.
Efter första halvleken i den första matchen gjorde han illa knäet.
Så nu linkar han omkring här och ser lite blek ut, med ett svullet högerben.

Stackarn...


Man vet aldrig

Lillebror ställer ner en låda med leksakstelefoner bredvid sängen när han ska sova.
"Vad ska du med alla telefoner till?" undrar Mamman
"Jag kanske behöver ringa någon i natt, vet du" svarar Lillebror

Ja självklart! Att jag inte tänkte på det :-)

Om ni undrar över varför vi har en hel låda med leksakstelefoner så beror det på tre saker
1. Vi besökte en gång en elektronik-affär som precis höll på att flyttstäda och då fick Storebror och Lillebror varsin atrapp-telefon

2. Vi flyttade vårt kontor till samma lokaler där det tidigare hade huserat ett telefon-säljar-företag. I en skrubb hittade vi en hel drös med telefon-atrapper.

3. Pappan är bra på att förbruka telefoner och de förpassas sedan ner i leklådan!

Hur man beställer en pizza i smyg

Igår hade Pappan och jag bestämt oss för att ha en liten käka-pizza-å-titta-på-film-i-smyg-kväll. I lugn och ro när grabbarna hade somnat. Det gjorde de såklart inte i en handvändning. När klockan började närma sig nio och de fortfarande var vakna var jag tvungen att försöka få till en pizzabeställning i smyg så vi inte skulle bli utan.

Det kan lätt bli knasigt när man inte har ätit på flera timmar och man ska försöka komma på vad ens favoritpizza heter. Om man dessutom måste viska för att barnen inte ska höra blir det ännu lite klurigare.
Vi enades om att vår favoritpizza nog heter "Verona". Viska, viska, viska. Jag lusläste listan från pizzerian där vi ALLTID handlar. Ingen Verona. Kunde inte smyga upp till grabbarna och Pappan mitt i läggningsproceduren och fråga en gång till, så med hjälp av de tre hjärnceller som fortfarande orkade arbeta trots matbristen, kom jag fram till att det nog måste vara på en annan pizzeria som vi brukar köpa vår favoritpizza. Smart, eller hur!? Eller inte...
Hittade en annan pizzalista i kökslådan, men den där "Verona" lät inte så god (här borde åtminstone någon av hjärncellerna ha reagerat på att något inte riktigt stämde). Jag kompromissade och beställde favoritpizzan till Pappan och en annan till mig själv :-)

Efter några tuggor undrade Pappan vad det var för konstig pizza jag hade köpt. "Den var ju god, men... är det en Verona?". Jag berättade historien och då kom han på det: Primavera!! Inte Verona! 

Storebror somnade typ 1 1/2 timme efter min pizzabeställning och jag kan, vis av denna så-går-det-när-man-försöker-smyga-upplevelse, tipsa om att pizzor inte blir särskilt goda av att ligga i pappkartoger i ugnen. Inte i 1 1/2 timme i alla fall. De går att äta, men har då blivit lite sådär lagom sladdriga. De krispiga kanterna är ett minne blott och bananerna har krymt i hop till bruna små russinliknande kleggklumpar. Jordnötterna är inte heller särskilt krispiga längre. Fast har man bara bearnaisesås till som man kan doppa de sladdriga pizzabitarna i så går det rätt bra ändå. Se bara till att vara ordentligt hungrig. Och så bearnaisesås. Glöm inte den!


Det internetlösa hemmakontoret

Alltså här har vi gjort i ordning ett fint, nytt, hemmakontor med plats för både mig och Pappan och ett par till om det skulle behövas. Har satt upp hyllor för förvaring av diverse pärmar och papper, fixat varsin lådhurts med plats för pennor och annat smårammel. Ordning och reda. Perfekt! Precis som vi ville ha det. Förutom en liiiiiten detalj. Det där rummet har husets absolut sämsta surf-möjligheter. Måste vara ett svart hål precis där, för det trådlösa nätverket funkar hur bra som helst på de flesta andra ställen i huset, men INTE där. Det går tio gånger snabbare att sitta på toaletten och surfa än vid mitt superfina, platsbyggda skrivbord :-(
Irriterande!!

Så just nu sitter jag i soffan och skriver. Datorn i knäet, fötterna på soffbordet. Jättebra arbetsställning :-) Kontoret får jag väl ha till att lagra papper i eller något annat odigitalt.

Väntat länge?

Tjolahopp!
Har ni väntat länge?
Blev inte mycket bloggande i helgen. Har knappt varit inomhus överhuvudtaget. Och har jag varit det så har jag haft en dammsugare i ena handen och en dammtrasa i den andra :-)
Här kommer en kort resumé av dagarna som gått sedan mitt senaste inlägg:

Torsdag:
KompisElla följer med hem från dagis. Det är stort. Första gången Lillebror tar med en kompis hem :-)
När hon kommer in i Lillebrors, inte allt för välstädade rum, säger hon
"Men Kalle! Har du inte städat!"
Hahaha. Det är ordning på den tjejen :-)

Fredag:
Middag på Växbo Krog med Farmorn, Farfarn, Siv och Åke. Supergott! Kan verkligen rekommenderas! Men är man bara minsta lilla hungrig så tro inte att ni inte kommer att orka. Vi snackar gourmet-restaurang = pyttesmå portioner! Trerätters måste det bli! Storebror är ju en liten finsmakare, så pannkakan och köttfärsbiffen som barnmenyn hade att erbjuda föll honom inte i smaken. Nejdå. Halstrad kycklingfilét med blomkålspure käkade han och till efterrätt chokladmousse med fattigriddare, svartpepparsås och citronglass :-) Lillebror däremot gör inga utsvävningar. Pannkaka och sedan jordgubbar med glass. (observera att han har klätt sig själv, i vanlig ordning. Och Storebrors gamla avlagda glasögon skulle absolut sitta på näsan! )Barn under 7 år käkar för övrigt gratis. Bara en sådan sak! Hejja Växbo krog!

Lördag:
KusinOtto döptes i Norrala kyrka. Jättefint dop! Alla barn fick komma fram och vara med. Himla bra, för har man aldrig varit på ett dop innan så har man tusen frågor man vill ställa. Minst. Men när man fick vara med där framme så hade man ju superkoll! Dessutom var det lite som att uppträda, tyckte Storebror, och det gillar han :-)
Pappan och jag spelade och sjöng två sånger och efteråt gick prästen fram till Farfarn och tackade så mycket för det fina pianospelet :-) Hahaha! Det händer rätt ofta att folk tror att Pappan och Farfarn är bröder, men det är nog första gången någon tar fel på dem :-) Farfarn visste inte riktigt hur han skulle hantera situationen, så han tackade tillbaka och smet iväg fortare än kvickt!

Söndag:
Trädgårdsarbete. Har gruvat mig hela veckan. Tagit på mig jobba-i-trädgården-kläder, tittat på plantorna i de bruna papperskassarna på trappan, suckat lite och gått in igen. Flera gånger. Men igår tog jag mig själv i kragen och OJ vad roligt det var! Måste nog gå och inhandla några fler plantor tror jag :-) Fint blir det ju också!

... och nu är det måndag igen. Har klarat av de vanliga morgonrutinerna, inklusive cykla-till-fritids-tjat och annat vanligt morgonpyssel och nu sitter jag här på jobbet. Ser RUGGIGT upptagen ut. Men jag kan nog inte smygblogga längre nu. Måste sätta lite fart!

Ha en trevligt dag!

Idétorka

Idag har jag nog inget att skriva om...tror jag..
Hmmm..
Näpp. Det har jag inte.

Ni får snällt vänta tills i morgon :-)

Bonnrötan Petter från Söderhamn

Och här sitter jag och hejjar på Sverige i fotbolls EM och käkar popcorn :-)

Det finns flera konstigheter i den där meningen. Inga grammattiska (fast nu kanske det blev ett?! Svårstavat ord. hehe), men innehållsmässigt. Det är det meningen säger som inte låter klokt.

Nr 1: Jag tittar på Fotboll. Händer MYCKET sällan. Särskilt på tv. Brukar på sin höjd kunna åka på en eller ett par av Trönö IKs hemmamatcher. Men då serverar de ju korv och hamburgare. Och kaffe. Och så finns det massor av folk att prata med. Men jag tittar inte på fotboll på tv. Nej, nej, nej!

Nr 2: Jag sitter här och tittar på fotbolls em ensam. Helt själv i tv-soffan. Pappan med flera, är hos farbrorLinus och kollar på hans superduper-tv och dricker öl.

Nr 3: Jag hejjar verkligen på Sverige! Kom på mig själv med att småflina lite när Zlatan gjorde mål. Och när Petter snubblade in sitt så skrattade jag lite. Högt! Inte ironiskt eller så, utan för att jag blev glad! Hejja Sverige!!! Och hejja Petter. Tycker plötsligt lite synd om Storebror som inte tittar på matchen utan ligger och snarkar i sin säng :-( Han hade gillat det här.

Nr 4: Jag käkar popcorn på en tisdag. Kanske inte fullt lika konstigt som allt det övriga, men ändå lite underligt. Brukar hålla rätt hårt på att godsaker är till för helgen.

Vad drar man nu för slutsatser av det här?

Tv-utbudet är under all kritik så jag är TVUNGEN att titta på matchen i brist på annat! Ja visserligen, men jag tittar ju sällan på tv i alla fall, så det borde ju inte spela någon roll...

Jag har, trots att jag varit övertygad om att jag aldrig skulle bli det, påverkats av allt fotbolls em-snack som försiggår ÖVERALLT!! Tja... det är kanske så.

Allt det här med fotbollsskolan och Petter Hansson som startade karriären just här har nog påverkat mig mer än vad jag trodde :-)

Jag får väl helt enkelt erkänna att jag tyckte det var spännande. Ja jädrans....
Den du Pappan :-)


Hur man får ut en lös tand

Storebror tappade en tand idag. Den femte. Har varit jätte-jätte-jätte-lös i flera dagar nu, men Storebror har vägrat dra ut den, trots att en ny är på väg upp bakom. Fast Mamman har faktiskt fått prova att vicka lite på den för att se om hon kunde få loss den. Det gick inte så bra. Mamman är inte så förtjust i lösa tänder. Så länge de sitter fast är de helt ok, men när de börjar vingla omkring... HU! För att inte tala om när de väl ramlat ut...Ve och fasa!! Äckliga blir de då! Ett par gånger tidigare har Mamman serverat majskolvar för att få lösa tänder att ramla ut (funkar varje gång), men idag löste Storebror det själv genom att råka smocka till sig själv med tv-spelskontrollen :-)
Så: Lösa tänder får man lättast bort genom att äta majskolvar. Har man inga majskolvar så funkar tv-spelskontrollen lika bra. Fast med en annan teknik. Eller.... det klart... en smocka av en majskorv borde ju också funka. Tja... välj själv den metod som passar bäst :-)

Go´natt!

Några bilder


På utflykt med dagis till Ålsjöstugan. Plötsligt dök det upp en konstig figur i skogen, med en skattkista full med popcorn och badbollar! Lite läskigt var det allt (men det tog inte lång stund att genomskåda fröken Kristina bakom peruken och clownnäsan) tyckte KompisElla först, men store, starke Lillebror håller om om henne :-)
 

Gullungar :-)
Kusin Otto i hattKusin Otto i solhatt
Mormor och LillebrorMormorn och mycket intresserad Lillebror i kyrkan Tårtkalas

Fotbollsskola

Jorå, febern gick över. Så i förmiddags var det äntligen dags för fotbollsskolan. Först mellanlandade vi på jobbet en stund och i väntan på att klockan skulle bli 10 surfade till Stugsunds IKs hemsida. Där fanns en bild på Petter Hansson när han gick fotbollsskola just där, på samma ställe där nu Storebror ska gå. DET imponerade kan jag säga :-) Självaste Petter Hansson, som känner Zlatan, har spelat på samma fotbollsplan och gått i samma fotbollsskola!! Förstå hur det lät i Storebrors öron! Han bestämde direkt att han också ska jobba som fotbollsspelare när han blir stor :-)

När vi hade klarat ut alla frågetecken, som t ex vilken tid man får äta lunch, hur många timmar det håller på och andra viktiga detaljer som Storebror ville ha koll på så åkte vi iväg. Han var lite orolig för om det skulle dyka upp några fler killar från skolan eller inte. Pappan var mest orolig för att Storebror skulle känna sig utanför eftersom vi inte hade hunnit införskaffa nya fotbollsskor. Mamman var rätt lugn, fast när han traskade iväg där med ryggsäcken på ryggen bland alla andra småknattar, tre äpplen höga, i gula och blå träningskläder blev hon lite rörd och ville fälla en tår. Men det kan man ju inte göra. Någonstans måste man hejda sig. Skolavslutningar är en sak, men att böla på första dagen av fotbollsskolan... näe :-) Förstår inte varför jag tycker det här är så stort. Jag gillar inte ens fotboll :-) Men jag vet att Storebror kommer att göra det bara han kommer sig för att prova ordentligt och det får han ju nu. Så det är kanske därför...

Hur som helst...Fem timmar senare hämtade vi upp honom. Trött, men nöjd med dagen och han kunde faktiskt tänka sig att åka dit i morgon igen :-) For raka vägen till E-center och inhandlade fotbollsskor, benskydd och fotbollsstrumpor åt honom, så nu är Pappan också nöjd :-)

Feber och värme

Ännu en dag på stranden :-)
Man blir bara så GLAD av det här härliga sommarvädret!!!
Fast Storebror fick plötsligt feber när vi kom hem. Då blir man mindre glad. Stackarn!! Inte roligt med feber i den här värmen. Dessutom börjar fotbollsskolan i morgon. Han brukar kunna få febertoppar, så vi hoppas att det är så den här gången också. Det vore ju SÅ HIMLA TYPISKT om han skulle bli sjuk och missa fotbollen. När han nu för en gångs skull verkligen vill gå på en sport-aktivitet....
Rapport följer i morgon....


Skit som skit

Jord-och-blom-shopping på Åsbacka trädgård i dag. Hela familjen + farmor var med

När vi kommer till hörnan där det finns diverse olika säckar med jord skojar Farmor med Storebror och säger:

"Kan du hjälpa mig hitta en påse som det står koskit på?"
"Ja...Går det bra om det står gödsel?"

:-)


Svissglasstårta

Den här tårtan gjorde jag till avslutningsfikat i går. Supergod!!!


Hamster

Lillebror är lite som en hamster när vi är på affären nu för tiden. Inte nog med att han stoppar i saker i vagnen när jag inte ser, han snokar rätt på alla rabattkuponger och gratisbroschyrer som finns och samlar dem i kundvagnen. När vi storhandlade på e-center för ett par dagar sedan kom vi hem med två grillreceptsbroschyrer, en kombinerad rabatt- och tävlingskupong från Findus och en liten broschyr med laxrecept. På Alen i går (efter tjuvjakten) tog han med sig en broscyr om ica-banken som han gav i present till Pappan när vi kom hem igen. Tror att det är ett släktdrag, för kusinSigne brukar alltid ta en broschyr om kattförsäkringar varje gång hon hälsar på pappa Lars på jobbet :-)

Nytt språk

Storebror och kompis ErikG är lite oense om reglerna till en lek och de diskuterar fram och tillbaka vad som gäller. Det hela avslutas med att Storebror säger:
"Jamen hur ska jag kunna veta det? Tror du jag pratar synska eller?"
"Vaddå synska?" undrar ErikG
"Ja att jag kan prata om saker som jag inte vet om"

:-)

Bästa sommaren

Den här sommaren har redan kört om förra sommaren med hästlängder. Vågar man hoppas på en riktig kanonsommar som omväxling?! Jag tror nästan det!
 Idag har vi varit på stranden och BADAT!!! Och det är bara 6:e juni!  Förra sommaren var vi inte ens in närheten av en dag på stranden och att bada var det inte tal om! Lillebror hade vattkoppor de två första veckorna av semestern och sedan var det mest bara mulet. Men nu är vi redan igång! Stranden och badet gillades för övrigt av hela familjen (fast Pappan var inte med. Han tillbringade eftermiddagen i en varm replokal istället. Stackarn)
Exakt hur trevligt det var kan enklast beskrivas med Storebrors egna ord när han kom ner till stranden:

"Jäklar vad det äger fett att vara här igen!"

:-)

Lucifers äventyr

I morgon ska han åka hem till husse och matte igen, Lucifer. Efter en vecka på grönbete hos oss på Thelbacken. Har gått hur bra som helst - ända tills idag. Upptäckte att han har käkat på mattan under soffbordet i vardagsrummet. Grrrr!! Tre kala fläckar i vår lurviga matta. Inte kul. Dessutom hade han samlat ihop en hög blandade leksaker och provgnagt lite på när han fick vara ensam hemma en stund i eftermiddags. Det var inte heller kul. Och så har han kissat och lagt en korv i källaren och på ett täcke som Otto låg på på golvet i går när han var här. Hmmm... Tror att han har tröttnat lite på oss. "Borta bra, men hemma bäst" gäller nog även för hundar.

Bovar och banditer

Efter avslutningen skulle Lillebror och jag köpa jordgubbar på Alen. Det blev riktigt spännande. Själva jordgubbsinhandlingen i sig var väl inget över det vanliga, men när vi kom till festis-hyllan hände det grejjer. Där stod det en skummis och försökte stoppa ner två folköl i sin jackfickan. Jag blängde lite på honom och då tog han raskt upp dem igen. Lillebror utbrast: "Nämen, han stoppade dem i fickan! Det fååååår man inte!!" och skummisen smög iväg bland hyllorna för att sedan dyka upp igen på andra sidan - utan öl men med en jacka som såg väldigt tung ut. Jag och Lillebror smög efter honom för att se om han helt enkelt inte orkade bära ölen i handen fram till kassan eller om han faktiskt var en tjuv. Ni fattar själva vad spännande det var! Lillebror såg ut som en fågelholk och var nog lite småskraj. Tjuvar har man ju hört talas om, men det är ju inte varje dag man träffar på en livs levande.  "Mamma man får inte göra så där. Då är man en tjuv!.......Visst är man en tjuv om man inte betalar?..... TOG han ölen, mamma??"

Vi följde efter honom (på behörigt avstånd. Lite har man ju lärt sig av alla deckare man har läst!) ända fram till kassan och när han sådär lite nonchalant spatserade ut från affären var ju saken biff. En tjuv!! Vi skyndade oss att säga till tjejen i kassan som raskt ringde chefen som satte efter honom. Tyvärr lyckades han inte få tag i honom. Synd. Hade ju inte varit så pjåkigt att kunna berätta för dagiskompisarna att man hjälpt till att fånga en tjuv. Men spännande blev det i alla fall!

Äntligen sommarlov!!

Jaha, så var det sommarlov då! Och det är verkligen sommar idag. Har väl varit typ 28 grader varmt eller något sånt. Härligt! Har nog sagt det femtio gånger idag :-) Åhhh vad härligt!!!! Och i morgon bär det av till stranden. Jajjemen! Tror nog att det är rekord att kunna åka till stranden redan första dagen på sommarlovet! Härligt!!! (Igen)

Hur som helst...
Imorse var det ju skolavslutning och jag stod förstås där i kyrkan och bölade. Särskilt när alla skulle sjunga Den blomstertid nu kommer. Snyft, snyft! Jag får gåshud av den sången, särskilt på skolavslutningar! Alla gulliga ungar överallt. Snyft! Så fint, så fint. Fast jag klarade mig faktiskt rätt bra när det var Storebrors klass tur att sjunga sina sånger. Hade fullt upp med att försöka ta några fina bilder (kommer förhoppningsvis här senare) och samtidigt balansera Lillebror på ena knät. Lika bra det, annars hade jag väl varit pinsam med krokodiltårarna sprutandes :-)


På eftermiddagen blev det sommarlovs-tårtkalas på altanen med tjocka släkten. Sådana här stora, viktiga dagar måste firas ordentligt :-) Första året i skolan är avklarat. Det är stort!


Mespropp

Telefonen ringde i förrgår kväll:

"Hej! Det är S, L´s mamma"
"Hej! Hur står det till?"

Bla bla bla = en massa kallprat

"Jo, jag undrade om vi inte ska samla in pengar och köpa något till förknarna nu till skolavslutningen? Har du hört något om det?"
"Näe. Eller, jo. Vi pratade om det på skolresan förra veckan och då tror jag det blev bestämt att vi inte skulle samla något för det var för kort om tid."
"Jaha, men jag vet att sexåringarna ska samla, så det ser väl konstigt ut om inte ettorna och tvåorna ger fröknarna något?"
"Hmmm... ja det har du förstås rätt i"
"Kan inte du ringa runt och kolla med alla föräldrar i ettan så tar jag tvåorna?"

Och det är här jag BORDE säga stopp, men som den mespropp jag är så kommer det bara ett:

"Öhhh....joooo...fast är det inte lite sent. Klockan är ju över nio?"
"Jo det klart, men nog är väl folk vakna nu?"

Och nu hör jag mig själv säga:
"Fast jag kan ju göra lappar och sätta upp istället"

VA!!! Vaddå göra lappar?!?!  Det tar ju ÄNNU längre tid än att ringa runt! Först ska jag göra dem i datorn, skriva ut, klippa till (man vill ju inte slösa på papper, så det blir tre lappar per A4) skriva namn på och sedan följa med Storebror in till skolan på morgonen och lägga lappar vid rätt krok i kapprummet. Det tar ju hur lång tid som helst!!!
Men, men.... för sent att ta tillbaka.

"Men vad bra! Men du, kanske man skulle kunna lägga dem i Emils korg ovanför hans krok? Där L har sina kläder finns det ju inga korgar och ska man lägga pengar i hans väska så kan de ju lätt komma bort"
"Ja.....jo... det går väl bra..."

Så nu har jag fått samla in pengar och dessutom varit och köpt presenter också. Suck... gud vilken mespropp man är...

Men i morgon är det i alla fall dags för skolavslutning. Jag laddar med pappersnäsdukar :-)

God natt!


Äsch!

Nu kom svaret från 118 100:
"Hejsan, vi på 118 100 tror att det som är signifikant på denna blogg är att det är en tjej som skriver om livet med barn och make och  vad det kan innehålla, samt lite annat smått och gott. Ha en skön sommardag!"

Visste jag väl... Kunde de inte ha kommit på något bättre? Det är ju det jag har skrivit i bloggbeskrivningen. Visserligen sant, men liiiite mer hade man väl kunnat förvänta sig för kostnaden av ett sms, eller?
Jaja...

De skickade med en länk till en tävling också, så för den som vill vinna en resa till Rom är det bara att klicka in sig på:
http://www.118100.se/spa


Tisdagmorgon

Vinglade yrvaket ut på promenad med Lucifer i morse. Han hade brådis och trampade runt runt och plötsligt hade han satt foten i det han hade gjort. Hmm... torka, torka.
Väl iväg till skolan så hade Storebror satt på sig flip-flop tofflor istället för gympaskor, vilket inte var så bra. Går ju inte att springa runt och spela fotboll i gamla flip-floppar, så jag fick lova att åka hem och hämta gympaskorna istället. Men först till dagis. Lillebror hade däremot skor i överflöd. Foppa-tofflor på fötterna, gympaskorna i väskan och så hade han ett par fotbollsskor i bilen också, men däremot hade vi glömt jackan :-)
For hem och käkade frukost och sedan tillbaka till skolan med Storebrors skor. Hade tänkt jobba hemifrån på förmiddagen, men just precis idag så bestämde sig vårt nätverk för att inte fungera, så det vara bara att snällt traska iväg till jobbet ändå.

Var ska den här dagen ta vägen?
Kan bara bli bättre, väl?!

Vad är signifikativt med bloggen?

Har just skickat ett sms till 118 100 och frågat  "Vad är signifikativt med hesons.blogg.se", så nu sitter jag här och väntar på svar.
Ja, jo, jag VET att det bara är ett sätt för dem att tjäna pengar, men... man blir ju lite nyfiken.

Sveriges varmaste

Ibland är det riktigt, riktigt trevligt att bo i Söderhamn. Som idag till exempel. Över trettio grader varmt - varmast i Sverige enligt en pappa jag pratade med när vi var ner på stan och åkte karuseller i eftermiddags. Har mest legat ute på gräsmattan på en filt under äppelträdet och bara myst, druckit kaffe och käkat kakor och glass och riktigt känt efter hur sköööönt det är med sol och värme. Man vet ju aldrig hur länge det håller i sig så det är lika bra att utnyttja det ordentligt. Hade egentligen tänkt ta tag i dammtussarna som ligger och dräller överallt på övervåningen idag, men det var ju bara HELT uteslutet!
Karusellerna på stan kändes för övrigt inte heller sådär hel-aktuellt, men har man lovat så har man. De dök upp i början på veckan så grabbarna har pratat om det i flera dagar. Försökte slingra mig lite och säga att det kanske är bättre vi sparar oss och åker till GrönaLund eller Furuvik på semestern, men. Nix pix. Rassliga gamla barn-karuseller på busstorget skulle de åka. Och som den snälla mamman jag är så halade jag upp 180 spänn för att de skulle få åka fem karuseller var. 180 spänn!!! Fatta!!! Inte klokt! 180 spänn för att jag ska stå där och vara livrädd när Storebror åker den rassligaste virvelvind jag någonsin har sett. Hu!

Här uppe på vår övervåning är det för övrigt flera grader för varmt just nu - trots korsdrag - så jag lägger ner det här nu och förflyttar mig raskt ner till altanen istälelt. Ska bara ta en dusch först!

Gokväll!

Hundvakt

Lucifer hälsar på oss den här veckan när hans husse och matte är på Mallis. Han kom i fredags och ska stanna tills på lördag. Stackars lilla stadsvovven har varit ute på fler äventyr den här helgen än vad han hunnit med hittills i sitt lilla liv. Visserligen är han bara sex månader, men ändå... Han har varit på rymmen (fast Lillebror var snabb i vändningarna och följde efter honom ner på vägen och lyckades få med honom hem igen.), badat i ån hos kusinerna i Kungsgården, träffat kusinernas katt Svensson, sparkat fotboll och legat ute på gräsmattan en hel helg! Efter att ha lekt som en galning med Mormor och Morfarns nya valp Sacco i flera timmar så har han nu gått och lagt sig i sin hundkorg inne hos grabbarna. Tror bestämt att han är lite trötter, stackarn :-)

RSS 2.0