Bilder från Furuvik


Lillebror åker drak-karusell


Fritt fall


Kompisarna


Hos getterna

Det är jobbigt att vara sjuochetthalft

Först vill man åka till Furuvik. Sedan inte.
Sedan kan man kanske tänka sig det. Fast bara om man INTE behöver titta på några djur.
Sedan tittar man på djur som en galning till ens mamma i princip måste tvinga en att åka lite karusell också.
Men egentligen vill man hellre spela motorcykelspel i spelhallen. Men man kanske kan åka några karuseller ändå. Trots allt. När man väl börjat kan man inte sluta, så man åker ända tills karusellerna stänger för dagen.
Och när man har tjatat om att man vill åka hem en bra stund och man tillslut får göra det, så vill man hellre stanna hos kompis Eric. När mamman säger att det inte går så bra just idag, så blir man jättearg och gallskriker hela vägen från Ljusne till Söderhamn. Men när mamman har burit in sin skrikande sjuochetthalftåring i hallen, satt sig ner med den alltjämt skrikande ungskrutten i knät, så kommer man på att man ju faktiskt skulle kunna tänka sig att spela lite X-box och VIPS slutar man skrika. Mamman får en kram och en puss och lite kill under foten och sjuochetthalftåringen kör skateboard-spel tills han faller i hop i en hög. Helt utmattad.
Inte konstigt efter en dag som liknar ett mindre världskrig.

Det är inte lätt att vara sjuochetthalft


Härlig mathållning

Frukost: the, mackor, yoghurt och flingor
Fika: brownies, bullar och ballerinakakor, kaffe och saft
Lunch: Glass, fler bullar och lite pepsi
Middag: Pizza
Fika: kladdkaka med grädde, kaffe och saft

... och denna härliga socker-chocks-diet beror på att vi har tillbringat dagen på Furuvik och kom lite i otakt. När det var dags för lunch var vi lagom framme vid karusellerna och upptäckte att de bara hade öppet i två timmar till. Så det blev till att ta ett beslut - antingen proppa i barnen lite nödproviant så de blir ordentligt socker-speedade och låta dem åka karusell tills de storknar, eller köpa lunch som ingen skulle ha tid att äta, kriga lite om det och sedan åka hem med arga barn som inte hunnit åka alla karuseller.

Inget svårt beslut :-)
Men i morgon blir det NOLL socker!

Att åka tåg...nej buss... nej tåg

Pappan har varit till Stockholm idag och skulle vara tillbaka i Söderhamn klockan 14.30.
Men så spårade ett godståg ur mellan Gävle och Söderhamn så Pappans tåg blev stående i Gävle.

Då fick SJ lite problem.
Skulle de köra hem alla passagerarna med buss kanske? Hmm...jo, men det låter väl bra, det gör vi!
Eller....
Nej, vi låter tåget åka över Bollnäs istället så får alla Söderhamnsbor ta bussen därifrån! Det blir nog bättre...  Jaaa, bra idé!
Men det klart... det tar kanske inte så lång tid att få bort det urspårade tåget... Vi låter alla sitta kvar i tåget en stund så får vi se.
Näe..
Det tar nog för lång tid. Det blir buss. Men bara EN buss. Det gör nog inget att en del får stå upp i 7,5 mil. De är säkert trötta på att sitta ändå efter allt detta väntande.
Jo... så får det bli.

Två timmar försenad dyker Pappan upp på tågstationen. Aningens trött i benen efter bussresan.

Är det konstigt att folk drar sig för att åka tåg?


Telefonsamtal

Just det ja!
Freja ringde idag och vi hade ett mycket givande samtal.

Jag: "Hallå!?"
Freja: .....
Jag: "Vem är det?"
Freja: "Ma-ma"
Jag: "Är det Freja?"
Freja: "Ma-ma"
Jag: "Vad gör du då, Freja?"
Freja: "Ma-ma"

...ungefär så :-)

Och vad blev det här för en dag då?

Lillebror ville inte ta på sig sina nya jeans i morse. Och inte sina gamla heller. Helst ville han vara utan, fast kanske om jag hade köpt likadana byxor som till Storebror DÅ kanske han hade kunnat tänka sig att ta på sig ett par byxor. Grina, grina en kvart eller så. Tillslut blev det de gamla jeansen. Men bara om han fick äta sin rostade-macka-med-bara-smör-och-utan-kanter i bilen. Det fick han.

Väl framme på dagis så ville han inte vara där. Inte alls överhuvudtaget kommer inte på fråga! NEJ!!! Lirka, lirka, grina, grina, lirka, lirka. Men tillslut kunde han kanske tänka sig att stanna en stund i alla fall. Men bara om Mamman lovade att vi skulle åka till KusinSigne efteråt. Och käka på McDonalds. Så....ja, ok då!

På grund av byx-incidenten tidigare samma morgon hade inte Mamman hunnit göra sig någon frukost. Då fick hon åka till McDonalds och käka EggMcMuffin. Jojjomen! Det är lyxigt det. Särskilt när man gör det i smyg. Helt ensam :-)

Inga människor alls på kontoret idag. En del var sjuka, någon hade sjuka barn och resten var i Stockholm. Så jag fick hålla ställningarna... Lite långtråkigt måste jag säga. Ända tills kaoset bröt ut. Kunder som råkat publicera hemligstämplade uppgifter på nätet, datorn krånglade lite, massor av supportmail att ta hand om, telefonen ringde stup i ett, mm, mm. Phu!

Sedan fick Mormorn ont i hjärtat och fick åka ambulans till Bollnäs. (Mycket av den varan just nu... Nyss var det ju Morfarn) Morfarn kom med Sacco som fick praoa på kontoret hela eftermiddagen. Han var jätteduktig. Fixade bland annat sönder en gammal juiceförpackning i tusen bitar så det blev bättre plats i soptunnan, gnagde lite på min handväska och annat sånt där som liksom inte blir av att man fixar annars :-)

Klockan 14 skulle Storebror för första gången gå hem från skolan och till mitt jobb alldeles själv. Klockan 13.55 började jag spana genom fönstret för att se hur han klarade uppgiften. Uppenbarligen gick det mycket bra, för rätt som det var så stod han bara där. Trots att jag hade spanat och spanat! "Jamen jag gick bara ner där där vi brukar svänga vänster, och förbi det gula huset, och sedan lite till höger och rakt fram och så svängde vägen lite och jag trodde att jag hade gått fel, men så såg jag ditt jobb och så tittade jag så här vänsterhögervänster precis som man ska!".

Mormorn piggnade till, som tur var, men fick vila upp sig lite innan vi körde tillbaka Sacco. Han fick hänga med till McDonalds och hem till KusinSigne en stund.

Hmmm...ja om man ska summera så blev det en aningens långtråkig, kaotisk två-gånger-på-McDonalds-lyxig dag med inslag av lite dramatik.
Så ungefär.
Det får man väl känna sig ganska nöjd med tycker jag :-)

Snabbtänkt support

Skickade ett mail till supporten för ett it-företag eftersom jag inte kunde logga in på deras ftp och inte heller kom in på sidan där jag kunde administrera den sajt jag jobbade med.
Fick nya inloggningsuppgifter
De funkade inte
Mailade igen
Fick samma inloggningsuppgifter
De funkade inte heller (Oj, vad förvånad jag blev nu!)
Då fick jag lite nyare inloggningsuppgifter
De funkade på ftp:n, men inte på administratörssidorna
Mailade igen
Supportkillen (som vid det här laget förmodligen var ruggigt trött på mig) skickade samma inloggningsuppgifter igen och för säkerhetsskull skickade han dem tre gånger i rad inom loppet av fyra minuter.
Jag gav mig inte utan påpekade igen att dessa uppgifter bara funkade till hälften av de ställen jag behövde logga in på.
DÅ kom support-killen på att nejmen du har ju FEL inloggningsuppgifter.
Jamendetvarjudetjagsa!!!

I morgon ska jag maila honom igen. För han lovade att jag skulle kunna fixa allt jag behövde från administratörssidorna. Men han ljög. Eller så har han bara inte tänkt färdigt ännu :-)

Är jag elak nu eller....?


Med huvudet i en kundkorg

Idag var dagen då Lillebror fastnade med huvudet i en kundkorg. Bara en fyraåring kan komma på idén att man kanske skulle prova att stoppa in sitt huvud mellan pinnarna till det utdragbara handtaget på de här nymodiga kundkorgarna med hjul på, ni vet.
Typ en sån här:

Och eftersom Lillebror råkar vara just fyra år så inte bara kläckte han idén utan slog faktiskt till med ett test också. Och det gick bra. Åt ena hållet. Men det gick inte lika bra när han efter 10 sekunder hade tröttnat på att stå där med en kundkorg kring halsen. Näpp.
Ja, ni kan ju tänka er scenariot:
Fyraåring med kundkorg runt halsen. En halvt hysterisk mamma som av någon anledning inte kan sluta skratta, samt en snäll dam som försöker hjälpa till.
Phu!

Nåja...det var värt ett försök i alla fall

Såg framför mig hur jag skulle sitta här framför datorn medans det ena kick-off-förslaget efter det andra droppade in och hur jag sedan skulle vara tvungen att sålla bland alla geniala idéer. Men nu när jag har tänkt efter lite så inser jag ju vilken beslutsångest det skulle medföra. Så det var nog bra att det inte kom så många förslag. Bara Martina, men hon var ju faktiskt kreativ nog att posta sitt inlägg två gånger så det får hon extrapoäng för ;-)
Hehe...
Men det är ingen fara govänner. Jag kommer nog på något ska ni se. Vänta bara! Men det klart... nu när ni har fått tänka ett dygn kanske ni har kommit på något trots allt? Och det är HELT ok i så fall. Man FÅR fortfarande komma med idéer om man har några. Basånivet :-)


Kickoff-förslag, någon?

Nästa fredag är det dags för Your Voice att ta ett rejält tag om tillvaron, planera upp höstens arbete ordentligt och sedan avsluta dagens möte med att ha lite trevligt. God mat och något gott att dricka är ju självklart, men det vore ju roligt att göra något roligt också.
Och det är nu jag behöver er hjälp, för jag har total idé-torka!
VAD hittar man på?

Försöker hålla skenet uppe och är lite sådär lagom hemlighetsfull när mina arbetskamrater undrar vad vi ska hitta på. Men nästa fredag närmar sig med stormsteg och när som helst blir jag avslöjad som en totalt misslyckad festfixare :-)

Har kollat upp diverse bastuflottar och annat, men nu är det slut, finito, no more ideas!
Hjälp!!!

Det här har vi redan provat på: curling, go-cart, bowling, whiskeyprovning, ölprovning, massage, badat bubbelpool, femkamp med bågskytte och felstyrda bilar, skotrar, mm, mm, mm.

Så, en bra idé?! Någon?!
Jag sitter här och väntar så länge!

Adios!

P.S Och D, du får låtsas som du inte har läst detta. Hehe D.S


En vanlig måndag

Jahapp....ehh....
vad skriver man om så här på en måndag då?
Räkningarna är betalda, barnen sover, tvätten är vikt, disken är diskad.
Det blir nog inte roligare än så...

Att fuska

Man ska inte uppmuntra sina barn att fuska. Men om det innebär att man plötsligt kan börja använda alla 48 spel till Nintendot som Storebror har tröttnat på för att han fastnat på något uppdrag och inte kommer vidare, då tycker till och med jag det är ok med lite fusk.
 www.fuska.nu

Nämen vad konstigt

Jag drömde om min gamla FA fröken häromnatten.
Det var väldigt länge sedan jag hade FA. (för den som inte var med på den tiden FA var ett stående ämne i skolan, så betyder det Fria aktiviteter. Basånivet) Men när jag gick på mellanstadiet hade jag det och min fröken hette Barbro. Har ni gått på Lerviksskolan eller Östanboskolan vet ni precis vilken Barbro jag menar. Jag har inte träffat FA-Barbro sedan sist jag hade FA. Det är typ 22 år sedan. Eller, jo jag har kanske stött på henne någon gång, men....ja, det är länge sedan i alla fall.

Hur som helst.
Jag drömde att hon passade Lillebror. Och hon passade honom så himla bra att han knappt ville åka hem. Det var nästan så det blev lite läskigt. Han ville hellre vara hos Barbro än hos mig.

Så för ett par dagar sedan, när jag kommer gallopperandes över Gågatan i ett hopplöst försök att undgå regnet när jag skulle ta mig från plats A till plats B så hör jag någon som ropar på mig och där står: Barbro!

Då blir det konstigt. Det är nästan så det snurrar till lite i huvudet och jag är på vippen att fråga hur hon tyckte det gick att passa Lillebror häromkvällen. Men så hejdar jag mig när jag kommer på att det vore ju en konstig sak att fråga. Men vad ska jag säga istället?
Det blir ett "Nejmen heeej!"
"Hej, det var länge sedan" säger Barbror
"Ja verkligen och vad konstigt" säger jag
"Är det konstigt?" säger Barbro
"Jaa" säger jag "Vet du jag drömde om dig häromnatten och så dyker du upp här! Vad konstigt"
Barbro skrattar lite och jag också.
"Ja, det var konstigt" säger Barbro"
"Jaa, oj vad konstigt"
"Konstigt"
"Ja, konstigt. Men... ja. Hejdå då!" säger jag
Och så pinnar jag vidare och undrar vad sjutton det var som hände.
Lite förvirrat blev det och hon tyckte nog att jag var rätt konstig...


Förvara aldrig något i soptunnan!

Jag försökte göra mig av med ett gammalt gosedjur som inte längre såg gosigt ut.
Det som tidigare varit gulligt ljusrosa var nu bara grådaskigt och någon hund hade bitit lite här och var på den. Inga barn hade lekt med det på länge.
Så jag tog beslutet, såg till att ingen såg vad jag gjorde och kastade det i soptunnan.
Japp.
Dagen efter kommer Lillebror och KusinSigne inspringandes med andan i halsen och med det grådaskiga gosedjuret som nu stank av gamla sopor, i högsta hugg.

"Mamma, Mamma!! VET du var du hade lagt den här?!?!"
Mamman försöker se så oskyldig ut som hon bara kan
"Öhhh...nääääe. Jag har ingen aaaaninng! Hehehe!
"I SOPTUNNAN! Varför hade du lagt den där?"
"Eeehhh, jaaa du det kan man undra. Vad tokigt!"

Oops :-)


Begravning

Idag är det begravning.
Jobbigt, men ändå rätt så skönt på något sätt.
Skönt att solen lyser så känns det lite bättre.
Bästaste mormor...

Bra dag!

Idag kom nya IKEA-katalogen!!
Och jag har beställt Bo Kaspers nya skiva. Kommer att levereras direkt ner i brevlådan den 24 september, SIGNERAD. Det ni :-)

Det är NÄSTAN lika stort som julafton. Ungefär.

Lillebror talar

Lillebror är full av roliga uttryck:

"Vattenrutchbad" - en vattenrutschbana där man kommer ner i en bassäng, såklart

"Håll mig under axlarna" - när vi åkte vattenruchbad och han ville att jag skulle lyfta upp honom när vi landade i bassängen.

"Jag har så ont i midjan" - dvs ont i magen

"Det var för att det blåste sådär som vågorna skvalpade litegrann" - om vår båtfärd till Ljusne. Visserligen har han rätt, men "skvalpa" tycker i alla fall jag var ett lite för milt uttryck

:-)


Vaddå inte gröna fingrar!?!

Här har jag gått omkring och trott att jag inte kan odla grejjer. Nada gröna fingrar, liksom. Men titta här vad vi (ja, Pappan har hjälpt till med vattningen han också) har odlat fram. Inte illa för en amatör, eller hur :-)
Tomat

Superhjälters

Vi ägnade kvällen åt lite pyssel. Så här snyggt blev det:

Superhjälters

Nattlig turnering

Inatt var jag övertygad om att vi hade en Wii-sportsturnering i sängen. Det var armar och ben som slog hejvilt omkring sig och ett tag trodde jag nästan att vi hade glömt bort att säga till Storebrors kompis att gå hem i går kväll, så att han också trängdes med oss där i sängen. Börjar nästan ana att våra barn utveckar extraarmar på nätterna så de kan vifta extra mycket. Eller så var det för att jag hade feber. Hmmm... nu blev det svårt.

Vad betyder det?

Om man drömmer att man är på semester i Kina med sin syster och systern plötsligt ramlar in i ett skåp i receptionen på det kinesiska hotellet. Skåpet har ingen botten utan bara ett svart hål så systern försvinner tjoandes ner där och själv vaknar man av att man storskrattar i sömnen. Vad betyder det?

Alla känner alla

Nu är jag här igen. Men bara medans the-vattnet kokar :-)
Ska mysa ner mig under en filt i soffan och värma mig. Känns som om jag har feber... :-(
Typiskt! Och jag som var så sugen på att jobba. Men jag hoppas det går över tills i morgon.

Hur som helst...
Ville bara berätta om Låskillen som var här idag.
Han är före detta sambo med Morfarns före detta arbetskamrat. Jomenvisst.
Och han kom in här, fixade låste och undrade hur det står till med Morfarn efter hjärtinfarkten.
Jotack, mycket bättre nu.
Senare pratade jag med Mormorn som berättade att de hade ring från Morfarns jobb för att erbjuda honom ett dagjobb istället för skiftjobbet han har nu. Han behöver ju ta det lite lugnt framöver och skiftjobb är inget bra när man ska vara försiktig med hjärtat. Och det var ju jättebra att de ringde, men det underliga var att Morfarn själv inte hade hunnit höra av sig till jobbet och berätta vad som hade hänt. Han fick nämligen infarkten på sin lediga vecka. Snacka om service!

Märks det att man bor på en liten ort eller ;-)

Ont!!!

Först gick allt jättebra.
Alla kom iväg i tid med väskorna packade.
Sedan sprang Lillebror rakt ner i en gigantisk vattenpöl på dagis.
Det var ju mindre bra.
Men sedan hämtade vi upp oss och allt gick jättebra ett tag till.
Ungefär till lunch.
Då började jag få ont i ryggen.
Struntade i det.
Sanna Kallur har nog ondare än vad jag har.
För henne gick det inte så bra...
Fick låset till ytterdörren fixat och det gick också jättebra.
Nu kan vi låsa från insidan igen, vilket vi inte har kunnat göra på några veckor.
Det är ju bra.
Sedan fick jag mer ont i ryggen.
Och sedan JÄTTEONT.
Tog en alvedon och lade mig i sängen en stund när jag kom hem.
Det händer INTE ofta kan jag säga.
Nu sitter jag upp, tack vare Alvedonet, och hoppas att det onda snart ska gå över.
:-(
Vid närmare eftertanke kanske det inte är så bra att sitta här vid datorn... Jag går och lägger mig igen.
Ska nog be Pappan hämta lite kaffe åt mig.
 Man behöver faktiskt bli lite ompysslad när man är krasslig
Så det så!
;-)


I morgon är det dags

Sista dagen på semestern. Det ösregnar ute så jag måste säga att det känns helt ok att pinna iväg till jobbet i morgon. Måste bara ställa om hjärnan på att bli en effektiv morgon-mamma igen. Inga fler ligga-å-dra-sig-till-klockan-tio-morgnar på ett tag, nejnejnej. Upp och hoppa klockan 6.25. Eller....vilken tid brukar klockan ringa nu igen...? Hmmm... Jag måste nog ta mig en funderare på ett och annat så vi kommer i väg i hyfsad tid i morgon. Väskor som ska packas, frukt och regnkläder, mm, mm.
Jaja.. det blir nog bra med det.

Mystisk marknad

Storebror kom hem från kompis Anton med något mystiskt gömt under tröjan.
"Jag har varit på marknad och gjort ett kap" sade han och lirkade fram en dvd-skiva innehållandes ett spel (Grand Theft Auto) som Pappan och Mamman å det bestämdaste har sagt att vi INTE ska köpa. Spel med 18-årsgräns lämpar sig INTE för sjuochetthalvtåringar, så det så. Så blankt NEJ har vi sagt, fler än en gång. Det resulterade för övrigt i att Storebror storbölade hela vägen från Söderhamn till Tönnebro en dag på semestern, men det är en annan historia. Hur som helst...
Vi undrade såklart vad det var för mystisk marknad han hade varit på.
"Nja...alltså det var ingen marknad direkt. Det kom fram två stycken när Anton och jag var ute och gick och undrade om vi ville köpa lite grejjer"
HUU!! Ni kan ju gissa vilka scenarion som spelades upp i en stackars hönsmammas hjärna. Men Storebror garanterade att de bara sålde lite porslinsgrejjer och annat och allt kostade bara femochnitti.
"Eller alltså, de kom ju inte direkt och gick utan det var bara Anton och jag som kom och gick och när vi kom till kiosken så hade de ställt upp som en tvättbräda där de sålde lite grejjer. Porslinssaker och så den här och så hittade jag tio kronor som någon hade tappat så jag köpte det. Fatta, det kostade bara 10 kronor!!!"
Men det gjorde ju inte Mamman och Pappan gladare. Storebror däremot var överlycklig, om än något skamsen för innerst inne så vet han ju såklart vad som gäller. Dessvärre visade det sig att spelet inte fungerade. Tur för Mamman och Pappan, men Storebror blev riktigt ledsen.

Så vad har vi lärt oss av detta?
1. Om någon säljer grejjer på en tvättbräda och säger att allt kostar 5.90 så kostar det egentligen 10 kronor.
2. Köper man spel som i vanliga fall kostar flera hundra kronor, men som tvättbrädsmänniskorna säljer för endast en tia, så ska man nog inte vara helt säker på att det verkligen fungerar.
3. Man kan lätt skrämma upp sin mamma genom att berätta skrämselhistorier om folk som frågar sjuochetthalvtåringar om de vill "köpa lite grejjer".


Lukta gott

Lillebror ville att det skulle lukta lite gott i högkvarteret. Det ligger ju trots allt i ett garage och där luktar det inte blommor direkt. Så han gjorde denna fina blandning:

Lite Fanta
Ganska mycket vatten
Tvål
Några grässtrån
samt två jordnötsringar

:-)


Öronvax

Pappan har varit typ stendöv i ett par veckor. Eller egentligen är han alltid mer eller mindre döv, men nu har det slagit alla rekord. För typ en vecka sedan konstaterade han att det nog måste vara en vaxpropp. Sedan dess har jag hittat små bomullstussar med något otäckt kletigt på både i sängen och inne i badrummet och Pappan själv har varit i någon slags Revaxör-bubbla. Lätt irriterande måste jag erkänna. När jag inte orkade höra mer tjat om hur mycket vax som kom ut vid den 38:onde öronsköljningen så satte jag igång jamen-åk-till-distriktssköterskan-och-spola-öronen-en-gång-för-alla-kampanjen modell större. Jag har TJATAT om det i flera dagar. Mot bättre vetande, för tjat brukar få rakt motsatt effekt på Pappan vilket jag borde ha lärt mig vid det här laget. Men men... Tillslut ringde han till Rådgivningen (himla med ögonen - jag sade ju distriktssköterskan inte rådgivningen!!!) och gissa vad den snälla rådgivningssköterskan sade!?! Jo: Gå till distriktsköterskan och spola öronen så ska du se att det blir bra!
Hehehe. Det var inte lätt att hålla sig från en elak vad-var-det-jag-sa-kommentar, men jag avstod :-)

Igår gav han sig iväg och kom hem med nya öron och kunde konstatera att han hade haft ett monster till vaxpropp i den ena örat och en aningens aningens mindre variant i det andra. Så nu hör han plötsligt ALLT.  Till exempel att X-boxen surrar som en skördetröska (eh... dålig liknelse, men MYCKET i alla fall!) och att det skvalar i elementet i sovrummet så man blir kissnödig bara man kliver in där, etc etc.

Så nu borde jag ju vara nöjd och glad, men dessvärre så insåg jag tidigare idag att jag nog också har en vaxpropp... Så jag måste nog avlägga ett besök hos distriktssköterskan jag med. Men först ska jag Revaxör-a i några dagar och säga VA? extra mycket. Hehe!! Hämnd ;-)

Stevie Wonder

Jag klippte till på biljetter till Stevie också.
19 september i Globen!

Hoppas han kör den här:
 
Och den här:

Kolla in flätorna och smajlet här! Hahaha!!


Hur som helst så kommer det säkert att bli grymt bra!


Besviken på hemliga lappar

Lillebror kommer smygandes och vill viska något i Mammans öra.
"Mamma, vet du, jag skrev en hemlig lapp i mitt högkvarter som jag har lagt i brevlådan. Det är till dig!"
"Ojoj vad spännande! Då måste jag genast gå ut och titta i brevlådan"
"Ja, men låtsas inte som om du vet något"

Mamman spankulerar ut på trappan, visslar lite, tittar på några blommor och säger:
"Nej men om man skulle ta och titta i postlådan lite"
Lillebror fnissar och säger
"Jaa gör det. För du är så himla besviken"
Nu förstår inte Mamman riktigt men Lillebror förklarar
"Ja, alltså du vill så gärna se vad det står på lappen"
"Aha, du menar att jag är nyfiken?!"
"Ja just det ja!" säger Lillebror

Och här kan ni se den hemliga lappen.
Efter lite hjälp med läsningen så vet jag nu att det står
"Mamma, visst kan vi väl ta en cykeltur till dagis på måndag"

Och högkvarteret är för övrigt ett Spiderman-tält i garaget där Lillebror har gjort fint med lite dynor, några brädor och en gammal drickaback!

Så nu vet ni det!

Ett dagsverke

Nu är
- rullgardinen uppsatt
- gardinstången på plats
- den gamla sängen nedmonterad
- den nya sängen ihopmonterad
- gardinerna uppsatta och nedtagna igen (de var alldeles för blommiga. Såg inte klokt ut!)
- sovrumsfönstret putsat
- badrummet storstädat inklusive en rejäl avloppsrensning.

Så just nu känner jag mig lite trött :-)
Tänker sitta i solen på altanen och bara ta det lugnt resten av kvällen.
Tycker faktiskt att jag är värd det!


Sociala barn

I förrgår lekte Storebror med Simon. Senare dök även Filip upp och det blev översovning i bäddsoffan. I går morse gav de sig ut på cyklarna. Efter en stund kom Simon och Storebror tillbaka. Då ringde Anton och ville leka. När även han varit här en stund så kom Filip tillbaka. När Filip och Simon gått hem kom Loke. När Anton åkt hem stannade Loke en stund till och klockan 9 i morse var han tillbaka. En stund senare dök Wiliiam upp och efter 5 minuter till så kom Max. Loke åkte hem. Max, William och Storebror åkte hem till Max. Erik ringde. Storebror kom hem. Då ringde Anton...phu! Och där är vi just nu. Han är rätt så social Storebror, eller vad tycker ni?

Bilder från Branthäll

Några bilder från förra veckans båtutflykt till Branthäll. Det var mest jag som höll i kamerna som synes :-)
Branthäll
Branthäll
Branthäll
Branthäll


Framförhållning seru!

Idag har jag klippt till.
1 vecka i Sälen blir det. Bokat och klart till vecka 14 nästa år!
Fatta vilken framförhållning :-)


Nya färdigheter

De senaste dagarna har Lillebror lärt sig att:
1. Äta kött. Annars är det i stort sett bara pasta och pannkaka som går i utan protester. Kött har varit tvärstopp. Inte en chans. Men när vi grillade häromkvällen kom han på eget bevåg på att han skulle prova och OJ vad gott det var!

2. Äta potatisbullar. Fast vi talade inte om att det var just POTATIS-bullar. Bara bullar, kort och gott. Och gott var det. Två stycken åt han. Bara man nämner ordet potatis så får man i vanliga fall en lång utläggning om att han minsann bara tycker om dagis-kockens potatis med skal på. Så det så!

3. Knäppa bilbältet själv. Egentligen mest en sån där grejj som han bara har trott att han varit för liten för. Men nu kan han! Lätt som en plätt!

4. Vissla. I bilen idag hördes det plötsligt ett visslande från baksätet. Det tog en sekund innan vi kom på varifrån det kom och Lillebror var nog mest förvånad av oss alla :-)

Dessutom har han växt typ 5 centimeter under sommaren så det blir till att införskaffa lite nya kläder inför hösten.

Storebror har också några nya färdigheter:

1. Han kan vara ensam hemma. ALLDELES ensam hemma! Det är stort med tanke på att han länge och väl inte ens vågat gå upp på övervåningen utan sällskap . Men idag var han helt själv i nästan en halvtimme. Nemas problemas, bara man låter bli att gå förbi källartrappen (kan vara lite läskig) och om det inte ringer på dörren så man måste gå och öppna när man inte vet vem det är. Min storkille ;-)

2. Simma på djupt vatten - både med och utan flytväst. Och i havet där det finns läskigt sjögräs och fiskar och annat. Men det var ingen konst alls!

Mina småkillar är visst inte så små längre...

Två, fyra, musik, karusell, varmt, kallt... eller bara fint?

Antingen en "fira-ettårig-bröllopsdags-resa" på tu man hand till London, Paris, Prag eller något annat ställe, eller strunta i det och åka till Stockholm och kolla Stevie Wonder på Globen ett par veckor senare?
Eller Stockholm och Gröna Lund tillsammans med barnen?
Varför inte en sista minutenresa till solen lite senare i höst?
En vecka i fjällen till vintern vore ju också trevligt...
Eller kanske Thailand....?

Fast det är fint på Thelbacken också...
Vi ska ju köpa lite målarfärg och nya möbler och sätter vi igång kaminen blir det varmt också!
Kanske får nöja oss med det...

Ska nog köpa en trisslott i morgon så kanske jag har en lösning sedan :-)

Packa ner och packa upp

Det är konstigt att två så närbesläktade aktivieter kan vara så olika roliga.

Vi har bara packat upp två gånger på hela sommaren. Packat har vi gjort 345 gånger, typ. Däremot har jag blivit expert på att titta åt höger när jag ska passera genom hallen. Då se jag inte högen av väskor med badkläder, fuktiga handdukar, smutsiga kläder och rena kläder i en salig blandning som står huller om buller till vänster i hallen. Om man kommer från vardagsrummet alltså. Kommer man från köket måste man tänka till och komma ihåg att man nu ska titta åt vänster istället. Tittar man inte på eländet så kan man låtsas att det inte finns. Och finns det inte så behöver man inte packa upp. Eller hur?! Logiskt!

Sist vi kom hem med vår packning placerade jag den i sovrummet istället. Lite som omväxling liksom. Hade faktiskt en riktigt klurig plan: Vi har köpt en ny sänggavel som skulle komma vilken sekund som helst. Då vill jag såklart skruva ihop den så fort som möjligt. Och när nya sängen är på plats så vill jag såklart sätta upp gardinerna och rullgardinen som jag har tänkt göra hela sommaren. Och så vill jag såklart städa också och då kommer packningen att bli uppackad i ett nafs. Joråserrösåatt!

Den nya sängen kom i går. Nu ligger det ett låååångt paket mellan hallen och köket. På det långa paketet ligger en metallbalk av något slag. Den slamrar fint om man snubblar på paketet och den ramlar ner i klinkersgolvet. Lutat mot kakelugnen i vardagsrummet står det ett stort platt paket och ett lite mindre, rätt så tungt paket som gör ont att få på tårna (Lillebror har provat).

Packningen är således fortfarande ouppackad, sovrummet ostädat, grannarna kan fortfarande se oss när vi smyger omkring i sovrummet på kvällarna, men väsk-hörnan i hallen är fortfarande städad och fin!

:-)

Vad gör man i himlen?

Att min Mormor har åkt till himlen har väckt en hel del funderingar hos Lillebror:
Vad gör hon där uppe egentligen?
Får man mat?
Kan man dö i himlen också?
Om jag skulle tappa mitt paraply när det regnar så det flyger iväg upp till himlen, tror du att Ellen kastar ner det till mig igen då?
Kan man se oss här nere fast man är så högt uppe?

...och jag måste säga att det inte är utan att jag undrar lite själv.... :-)
Bästaste mormor...

Jaha, här är jag!

Äntligen har jag fått ordning på mig själv!
Ja jädrans... att det skulle vara så enkelt! Hade jag vetat det så hade jag knappat in mig här för länge sedan.
Men nu så. Nu har jag full koll. Det här är jag:

Din personlighetstyp:

Allvarliga och lågmälda. Söker trygghet och ett lugnt liv. Ytterst noggranna, ansvarstagande och pålitliga. God koncentrationsförmåga. Ofta positiva till att upprätthålla existerande traditioner och institutioner. Arbetar hårt och är välorganiserade. Målinriktade. När de väl bestämt sig kommer de nästan alltid att framgångsrikt slutföra sina projekt.


Kärriärer som skulle kunna passa dig:

Företagsledare, operativa chefer, administratörer, kamrerer, banktjänstemän, poliser, detektiver, domare, advokater, läkare, tandläkare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, revisorer, elektriker, matematiklärare, maskiningenjörer, stålarbetare, tekniker.

...eller... jag vet inte jag... kanske

:-)


Slutspurt på semestern

Attans vad fort det går. Bara några dagar kvar av semestern. Fast ska jag vara ärlig så har jag tjuvjobbat en hel del den här veckan. Det märks att folk är tillbaka nu, så telefonen ringer titt som tätt så ibland måste jag rycka in och fixa lite grejjer.

Igår sov KusinSigne över här och blev kvar tills efter lunch idag. Vi har haft jättemysigit och bland annat lekt Furuvik (! Det är en ganska komplicerad lek som innefattar diverse låtsas-telefonsamtal, bussresor och annat. Får beskriva det hela en annan gång :-) !), gjort gipsfigurer, fikat, lagat mat till Ambus, mm, mm, mm.

På kvällskvisten idag var vi till Bollnäs och hälsade på Morfarn litegrann igen. Han var vid gott mod och dagen till ära fastkopplad i en droppställning inför morgondagens hjärtröntgen. Lillebror tyckte nog att det såg lite läskigt ut med alla sladdar och slangar hit och dit, men bara Morfar hade redogjort för vad alla var till för så var det ok. Morfarn själv har fått bästa rummet, precis bredvid expeditionen och har full koll på vad som händer på avdelningen. Tror knappt ens han har tid att läsa tidningen :-) Hihi!

Nu ska jag arbeta lite innan det är godnatt.

Ost med ost

Vi åker förbi Max i Bollnäs och Lillebror kom att tänka på när vi käkade på Max i Uppsala förra veckan. Storebror beställde mozzarellasticks och som lillebror vill man såklart inte vara sämre, så han beställde samma sak. Det smakade dock inget vidare.

"Vet du Signe, i de där mozzarella-sticksen var det jätteäcklig ost inuti", säger Lillebror

:-)

Kanske jag borde ha upplyst honom om det innan han beställde...

Fågelstorm

Vi är ute och åker bil. KusinSigne får syn på en flock fåglar och säger förskräckt:
"Hea, såg du?! En hel fågelstorm!!!"

:-)


...och ibland är man bara lite klantig

Lillebror hittade ett hårspänne som han provade idag.
Han provade det i luggen, på sidan och - på tungan!
De två första ställena var ju ok, men att klämma fast ett hårspänne i tungan var ingen vidare bra idé!
Tror inte att han tänker prova fler gånger!

...och ibland mindre tur

Morfarn och Mormorn skulle åka ut till stugan i går: Morfarn skulle bara bära ner 2 stycken 25 liters dunkar med dricksvatten till båten. Det har han gjort massor med gånger förr, och det brukar sällan vara några problem, men den här gången slutade det med en hjärtinfarkt och ambulansfärd till Bollnäs sjukhus. Inte så roligt....

Har hälsat på honom i dag och han ser ut att må ganska bra, trots allt, men blir kvar på sjukhuset i minst 5 dagar. Stackarn...!


Ibland har man tur!

Vi hade bestämt oss för en båttur på egen hand. Det vill säga Pappan och jag utan barn. Barnvakten var bokad, en hink färska kräftor inhandlade och bubblet på kylning. Men det regnade och regnade. Inget vidare båtåkarväder, men vi hade bestämt oss. Om det så skulle bli en bryggsegling i Söderhamnsån så skulle vi vara ensamma en natt i båten. Så det så! Farmorn som skulle passa barnen tyckte vi var smått galna och föreslog ett hotell eller kanske en tur till Cityfesten i Gävle istället, men nej. Det är inte alltid helt lugnt och stillsamt att vara i båten med en 4 åring och en  7 1/2 åring, så vi hade gett oss den på att åtminstone få känna på liiite hur det kan vara om det är lugnt och stillsamt. Så båt fick det bli trots regnet.
Lagom tills vi skulle packa oss iväg slutade det regna och innan det var färdigt sken solen, havet var nästan helt stilla och det blev varmt och skönt. Perfekt för en båtutflykt!
Hade en supermysig kväll och dag på Branthäll - helt ensamma med våra kräftor :-)
Ibland har man tur :-)


Mitt i natten

Jaha... så blev det mitt i natten igen då...
Ibland har dygnet alldeles för få timmar.
Men det är väl bara att inse att den här dagen är slut nu.
Förresten så har det redan börjat en ny...
Jaha...
Ja men Go´natt då!

:-)

Bra service?

Jag var på Lidl för några dagar sedan och där sålde de billiga och bra kräftor. Jumbokräftor från Pandalus för 79 kronor tyckte jag lät jättebra. Så jag tog två paket och tänkte att de nog snart kommer att gå åt.
Väl framme vid kassan upplyser kassörskan mig om att samma paket kommer att kosta 49 kronor nästa dag. Oj! Eftersom jag känner mig extra ekonomisk just där och då, så tar jag beslutet att strunta i kräftorna. Kassörskan erbjöd sig till och med att gå tillbaka till frysdisken med dem. Vilken service tänkte jag!
Men nu så här i efterhand när jag kan konstatera att jag inte kom iväg till Lidl nästa dag, vilket förmodligen halva Söderhamn gjorde, vilket i sin tur innebär att de billiga kräftorna är slut vid det här laget, så kan man ju undra om det var sån bra service ändå. Lidl gick miste om 158 kronor och jag fick inga kräftor!


Kloka ord om ägg

Man lär sig ett och annat när man är på havet.
Som hur man gör när man kokar ägg på ett spritkök till exempel.
Själva kokandet är inga problem. Det är det gamla vanliga med kastrull, vatten och ägg och det där, men när man sedan ska kyla av de nykokta äggen blir det lite knivigare.
Vattnet i kranen är inte särskilt kallt och inte vattnet i havet heller. Hmmm...Lurigt...
Om ni kommer fram till att det verkar smidigt att kyla era ägg i havet så är det två saker som är bra att tänka på:

1. Stoppa inte ner hela kastrullen med ägg och allt i havet och tro att äggen då kommer att stanna kvar i kastrullen utan vidare. Det är fel. Åtminstone om man gör det rätt så snabbt. Då hoppar de ur kastrullen och man själv kan snopet konstatera att man blir utan frukostägg.

2. Om ni ändå känner att ni vill kyla era ägg i havet, se till att han en håv nära till hands. Och så måste man vara snabb för ägg sjunker snabbt. Det är även bra om håven har ett extra långt skaft så man når långt ner. Gärna ända ner till botten. Har ni tur så kan ni lyckas håva upp åtminstone ett par av de nykokta - och för hoppningsvis välkylda - äggen!

Så nu vet ni det.
Och hur jag har kommit till insikt om detta får ni lista ut själva :-)


Fintendo

Är man Lillebror så får man ofta höra att man är för liten för alla möjliga saker. Som att spela tv-spel till exempel. Men nu för tiden är faktiskt inte Lillebror så himla liten längre vilket visade sig för några kvällar sedan:

Vi har lånat Farbror Linus Nintendo Wii ett tag. Eller "Fintendo" som Lillebror säger :-)
Storebror sov hos en kompis, Pappan spelade med Collinis och Mamman och Lillebror hade tråkigt. Tills Mamman föreslog en tv-spelskväll. Lillebror var lite skeptisk först, men när Mamman lovade att inte skvallra för Storebror att vi hade lånat spelet en stund, så kunde han tänka sig att prova en gång i alla fall. Och vad hände? Han spelade som om han aldrig gjort annat! Han är nu mer kungen av Thelbacken på att spela bowling och golf på Nintendo Wii!! INGEN i familjen har lyckats vinna en endaste match mot honom hittills! Inte ens Storebror som annars klarar det mesta när det gäller spel.
Jorosörrösåatt! Så kan det gå :-)

Till och med Storebror är imponerad. När han och två kompisar spelade för några dagar sedan fick Lillebror visa hur man skulle göra och Storebror berättade mycket stolt att "Kalle ääääger på tvspel och han är bara fyra år!!"
:-)


Familjen på resa

Man vänjer sig snabbt vid soligt och varmt väder, stranden, åka båt, grilla... ja ni vet. Så när det plötsligt började regna blev vi lite handlingsförlamade. Men det får finnas någon gräns på hur länge man får sitta sysslolös inomhus, så igår morse bestämde vi oss för en liten resa. Som alltid så är vi otrooooligt välplanerade när vi ska göra något :-)

Jag har tjatat om att Tom Tits Experiment i Södertälje nog skulle vara ett trevligt ställe för familjen K, så då bestämde vi att vi skulle åka dit. Ok. Det problemet löst. Men... man kanske skulle ha stannat över natten då så det inte blir så mycket bilåkande på en och samma dag? Vi frågar Farbror Ande om vi kan få sova i hans inte alls jättestora lägenhet på Söder.
Joråsåatt, det gick finfint det.
Men just ja... vi skulle ju vara hundvakt en stund på förmiddagen...Då får vi vänta tills Mormorn och Morfarn har hämtat Sacco innan vi kan åka. Men då blir det kanske lite väl sent för Tom Tit, så vi kanske får hitta på något annat och ta Tom Tit nästa dag.... Hmm... vad ska vi göra, vad ska vi göra? Grönan? Neeeej det regnar ju! Junibacken kanske? Neeej där finns det ett otäckt draken-Katla-huvud som Storebror en gång blev jätterädd för så dit VÄGRAR han att åka! Men bio då? Tja...ok!
Men just ja! Pappan kom plötsligt på att han har en klipptid kvart över två. Det blir kanske lite väl sent att åka efter det?
Ringa ringa till frisören för att avboka tiden. Bara upptaget...Men, kanske Mamman ska passa på att klippa sig istället för Pappan som ändå inte tyckte att det behövdes, så kan vi boka en bio senare på kvällen? För Sacco verkar ändå bli kvar ett tag... Ok, det blir bra. Fast det blir svårt att hinna ända in till Stockholm i tid till någon lämplig film. Men till Filmstaden i Kista borde vi i alla fall hinna till kl 19. Japp, så får det bli. Bokar biljetterna på nätet.
Färdigpackade och klara, men nu är barnen plötsligt hungriga. Hade tänkt äta lunch efter vägen, men...nej det blir ju för sent! Steka pannkakor till Storebror, Lillebror och ett par kompisar som också är här.
In med packning och familj i bilen. Mamman släpps av hos frisören och grabbarna åker vidare till Farmorn för att hämta en köksmatta som Ande ska ha. Plocka upp den nyfriserade Mamman, stanna till på Resecentrum för att betala turen till Piratön som Storebror och hans två Erik-kompisar ska göra på onsdag. Och SEDAN är vi på väg!!

Det tog banne mig hela dagen att komma iväg. I och för sig kom vi ju på idéen samma morgon, men i alla fall :-)

Kung Fu Panda i Kista, en natt i Farbror Andes etta på Söder och sedan en dag på Tom Tits. Mycket trevligt, men nu är vi rätt så utmattade!

Undrar vad vi ska hitta på i morgon :-)

Min mormor är en ängel

I natt blev min mormor en ängel. Lugnt och stilla somnade hon och for till himlen.
Så nu sitter hon nog där på ett moln, håller morfar i handen och kikar ner på oss.
De har nog säkert lite fest med kaffe och tårta. Och sju sorters kakor. Och till kvällen tar sig morfar en whiskey...om de har det i himlen... men det tror jag nog... Och mormor och har säkert några blommor som hon kan pyssla med, ett korsord att lösa, eller kanske några skjortor som ska strykas.
Hoppas hon trivs....

Min bästaste mormor...

Mörkt

Usch vad mörkt det är!
Sitter på altanen (vilken överraskning va!) och kikar ut över stan, men det enda jag ser är gatlamporna och kanske ett och annat fönster där det lyser också. Annars är det svart.
Augusti blev det visst plötsligt! Undrar vad som hände med juli?

Borta bra men hemma....?

Storebror brukar bli lite kompis-sugen efter ett par dagar i stugan, eller i båten eller var vi nu är. Då sätter han igång med stora tjata-om-att-vi-måste-åka-hem-kampanjen.

"Ni vill bara vara borta hela tiden och jag får ALDRIG leka med mina kompisar!!!"
"Så fort vi kommer hem börjar ni tänka på vart vi ska åka nästa gång så jag får ALDRIG vara hemma!!!"
"ALLA mina kompisar är bara hemma hela tiden, men jag, jag måste åka bort hela tiden!!!"

Tja... och så vidare och så vidare. Ni fattar.
Det blir lätt lite påfrestande för Mamman och Pappan som gärna vill att Storebror ska vara glad och ha roligt på sin semester men samtidigt försöker upprätthålla en hyfsad nivå på sin barnuppfostran och inte ge vika för tjat. Men tillslut är det ändå nästan slut på rena underkläder eller driksvatten eller något annat och postlådan svämmar över, tomatplantorna slokar hemma på altanen, så... vi åker väl hem då.

Knappt hinner vi ur bilen innan Storebror har sprungit iväg/ringt till någon kompis och vips så är han borta! 9 gånger av 10 (ja... eller åtminstone 5 gånger av 6... så många gånger har vi ju inte varit borta åndå...tror jag) så kommer det en förfrågan om att få sova hos kompisen också. Så han är puts väck i typ ett dygn innan han dyker upp här hemma igen.
Och så tycker han att vi aldrig är hemma ;-)


Att fånga en fläskfilé

Storebror, Pappan, Farbror Ande, Farfarn och Åke begav sig ut på havet för att lägga nät i förrgår kväll. I går morse var det så dags att dra upp fångsten. Innan de gav sig av gissade vi hur många fiskar som hade fastnat i näten.
Jag gissade på 8 abborrar och 2 sikar. Pappan (eller om det var Farbror Ande) gissade på 10 abborrar.
Lillebror han klämde i med 1 fläskfilé och lite abborr-gele :-)
Hi hi!

Det slutgiltiga resultatet blev 15 abborrar som idag röktes och käkades upp till lunch med smält smör och kokt potatis. Mums för magen!


RSS 2.0