Sälenväder

På söndag bär det av mot Sälenfjällen och en veckas skidåkning med hela släkten.
Kollade just väderleksrapporten (som det så fint heter!) och där står det regn!?
Det måste vara fel. Sol ska det väl stå?!!


Heson tipsar (igen)

1:
Nyinköpt schampoflaska i botten av träningsväskan kan bli jobbigt. Korken kan nämligen råka öppna sig. Om korken öppnar sig är risken stor att schampot rinner ut. Det innebär inte bara att det kanske inte finns så mycket schampo kvar när det är dags att duscha efter träningen, utan också att en hel del andra saker du har i din väska är aningens kletiga. Att träna i kletiga kläder är inte så kul. Att försöka lyssna på en iPod med löddriga hörlurar funkar, men det låter lite underligt. IPoden beter sig inte heller riktigt som den brukar, samt är aninges halare än vanligt. Inte bra. 

2:
En kopp kaffe. En telefon. Ett headset med långa sladdar. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun! Försök undvika att spilla ut kaffet. Om du lyckas med det så håll headsetet så långt bort från kaffekoppen som möjligt medan du försöker trassla ut sladden. Hörlurar tål inte kaffe särskilt länge och det är inte snyggt med kaffefläckar i öronen/på kinden/på kläderna.


...och som vanligt så är det inte tjejen som är med i filmen (läs: som berättar) som har skrivit brevet (läs: som har upplevt detta).

:-)Påskgubbe

Det var påskfest på dagis idag. Lillebror var mycket bestämd med att han INTE skulle vara påskkärring. Men agent-påskgubbe gick bra!


:-) 


Ni borde prova!

Hej igen Gud!

Jag har ingen aning om hur du gjorde, men jag är mäkta imponerad! I morse klev barnen upp helt självmant, klädde på sig direkt och medan jag gjorde mig i ordning och Pappan fortfarande låg och drog sig i sängen så - hör och häpna - gick de små gullungarna ner i köket och fixade frukost!
Jag är alldeles förstummad! Inte ett endaste litet tjatande på hela morgonen!!
Tackar som allra ödmjukast för hjälpen.

Och eftersom det här verkar vara ett bra sätt att få sina önskningar uppfyllda så vill jag passa på att be dig om några små saker till bara:

* Ta bort snön!
* Källaren är i stort behov av renovering. Det ska byggas ett badrum, tvättstugan ska flyttas och korridoren fräschas upp. Vita färger med mörkbruna detaljer blir bra.
* Jag har rackarns mycket att göra på jobbet just nu, och det mesta bör vara färdigt innan semestern, så gärna lite hjälp med det.
* Fred på jorden och mat åt alla människor och gärna en solig vecka i fjällen.

Så, det var nog allt.

Med vänlig hälsning
Heson


Man kan ju alltid fråga!

Kära Gud.

Jag har en liten fundering. Det kan vara så att vi missade en eller ett par gånger på föräldrautbildningen och skulle behöva lite hjälp med en sak. Nu var det i och för sig ganska länge sedan vi gick föräldrautbildningen, så jag minns inte exakt när denna frånvaro inträffade och inte heller om vi hade giltigt förfall. Faktum är att jag inte ens är säker på att det verkligen var så, men jag kan kolla upp det om du vill eftersom jag sparar alla mina almanackor och säkerligen har noterat det om så var fallet. Det kommer dock att ta en stund att leta fram rätt almanacka så jag hoppas det går bra ändå? Jag har ägnat en hel del tankeverksamhet åt det här och kommit fram till att det nog är så det måste ha gått till. Ja, alltså att vi måste ha missat en gång på föräldrautbildningen. Eh... du får ursäkta svamlet, men det jag vill komma fram till är i alla fall att vi inte riktigt har koll på hur man får sina barn att bli så att säga "självgående". Och då menar jag inte självgående som i "Titta han kan gå själv!", utan i "Titta han klarar alla göra-varje-dag-saker själv!".

Så här: Om man räknar med att man går till skolan och dagis ungefär nio månader om året, dvs ca 36 veckor, så borde det innebära att man genomför samma morgonprocedur ca 180 gånger på ett år. Morgonproceduren ser de allra flesta dagar ut på exakt samma sätt. Eftersom Storebror nu går i tredje klass och Lillebror snart ska börja på sexårs, så blir det en himla massa morgonprocedurer. Är du med? Hur kommer det sig då att man ändå måste påminna de små liven om varje litet moment? Kan det vara något vi gör som får dem att tro att "Kom och ät nu! Har du borstat tänderna? Ta på dig skorna! Och jackan!" osv, samt även "Måste jag säga det här till dig varje dag?", liksom ingår i morgonrutinen? Eller säger vi det på fel sätt, i fel ordning eller vad? Vad är det som gör att de inte kan lära sig dessa enkla små saker, men utan problem t ex kan berätta handlingen i alla StarWars-filmer utan att ens staka sig?

Det kan hända att jag eventuellt skulle kunna få hoppa in i någon förldragrupp så här i efterhand, men på något sätt känns det lite pinsamt. Hoppas på svar från dig istället. Förresten, du kanske bara skulle kunna fixa så att de lär sig så sparar vi lite tid? Ja... Du kan väl fundera på saken?

Har några fler grejjer jag skulle vilja ta upp också, men det kan vi ta en annan dag.

Tack och ajö!

Med vänlig hälsning
Heson


Kreativa barn

Sexåringar är mycket kreativa varelser. Lillebror har inte ens fyllt än, men har ändå lyckats påta ihop allt det här på bara några dagar:


... så hur ska det bli efter födelsedagen?
...som för övrigt inträffar Oxens stjärntecken och oxen själv ser ut så här:Om Mamman får välja ut en favorit bland alla dessa otroligt praktiska, lättplacerade och användbara konstverk så blir det en med påsktema:


En öppningsbar kyckling med snopp (den där lilla svarta saken längst fram, såklart!) som man kan förvara sitt påskgodis i. En klar stämingshöjare! Ska få en herdersplats på köksbordet.

:-)


Utekväll

Vi var på lokal igår! Det händer inte ofta, men när det händer så händer det ordentligt!
En kort sammanfattning:

Trevligt sällskap.
Fullt ös med Cookies´n´beans
En arg Sverigedemokrat
En man från Kongo
En granne som gillar min svärmor men som INTE har en pappa som är kakelugnsmakare
Handburgare på Kalles korvkiosk.
Lite bubbel, lite vin, en Baccardi Breezer, lite mer vin... och vin.

Kort sammanfattning, som sagt, men jag tycker nog ändå att jag fick med de viktigaste detaljerna. Har jag glömt något så är det helt ok att lämna en kommentar med kompletteringar!God natt!

:-)

Draktränaren

Biobesöket avklarat. Alla kom in utan leg-kontroll och, de fula 3D-glasögonen till trots, så undrar man lite hur man någonsin ska kunna se en film på en "vanlig" biograf igen. Vi snackar nu alltså om att Söderhamn, den pyttelilla staden, med den pyttelilla biografen, har investerat i en 3D-projektor! Fantastiskt bra måste man ju säga. Plötsligt befann man sig mitt inne i filmen! Man blev liksom tvungen att ducka för flygande drakar, bollar och annat som kom farandes. Det kan hända att jag inte bara duckade utan även skrek till lite ett par gånger... hehe... 


Betygen för Draktränaren:
KusinSigne - "Spännande, men för lite rolig"
Lillebror - "Inte ett dugg läskig, men spännande"
Mamman - "Fyra plus av fem möjliga"


:-)

Åldersnojja

Det vankas biobesök i helgen. Lillebror vill jättegärna gå, men det är ju det här med "ålderdomsgränsen" som han har hört talas om. Jag är dock ganska övertygad om att han, som har en dryg månad kvar till 6 årsdagen, inte behöver oroa sig. Jag däremot, som är 35 och lite till, kanske får ljuga lite för killen i kassan om jag ska bli insläppt.
Eller vad tror ni?

:-)


På IKEA

IKEA är ett märkligt ställe. Sällan får man så många plötsliga aha-upplevelser som när man strosar runt bland möbler och pryttlar. Till exempel så hade jag aldrig tidigare, alltså innan dagens besök, tänkt tanken att jag skulle behöva en tårtkniv, men rätt som det var så dök det upp ett litet kit med en vit tårtspade samt en matchande tårtkniv på en hylla. Och då insåg jag plötsligt exakt hur mycket jag behöver just ett sånt kit. Faktiskt jättemycket! Jahaja, då var det ju bara att klippa till. 59 kronor kändes ju som en bra investering. Och ungefär i samma veva upptäckte jag hur mycket jag behöver ett runt uppläggningsfat, samt turkosa servetter och ett knippe konstgjorda grenar. Hade inte en aaaning om det, men blev ju bara tvungen att slå till.

Tänk så det kan bli!

:-)


Försoven

Jag var med i en tävling igår morse. Det gällde att lyssna noga och när man hörde någon säga "Ryssland" skulle man kasta sig över klockradion och trycka på den runda knappen. Alltså inte den avlånga snooze-knappen, utan den runda avstängingsknappen. Just den detaljen var mycket viktig. Hur som helst... Jag låg där i sängen med Storebror bredvid mig, lyssnade och kastade mig över både Storebror och den runda knappen och jag vann!! Fantastiskt!! Det var jättemånga deltagare i tävlingen, så konkurrensen var hård, men jag var snabbast!

Ja... och sedan vaknade jag plötsligt och upptäckte att jag hade försovit mig en halvtimme för att någon hade stängt av väckarklockan.
Konstigt...

:-)

Mycket nu, samt mat

Allting händer på torsdagar samt i maj.
Ifall ni undrar.

Torsdagar:
17.30 Bamsegympa för Lillebror
18.00 Judo för Storebror
18.30 Farinövning för Mamman

Maj:
Lillebror och Morfarn fyller år
Matstaffetten
Wilcokonsert i Stockholm
Farin i Sandviken
Faster och Kusin hälsar på
Pappan har några spelningar
Pappan har fler spelningar
Partaj i Iggesund

Tur att det bara är roliga saker.
Gissar att torsdagar = McDonaldsdagar framöver om vi ska få allt att gå ihop. Eller förresten... Läste på Aftonbladet idag om en forskare som gjort ett expriment med McDonaldsmat. Hon köpte ett Happy Meal och lät det ligga framme i rumstemperatur i ett helt år. Det möglade inte ens!! Man undrar ju vad det är man äter!

Och apropå det, har ni sett det eminenta programmet "Landet Brunsås" på SVT?!?
Om inte så GÖR det! Fantastiskt roligt, underhållande och lärorikt.
Visserligen har alla avsnitt redan visas, men vad gör väl det när det finns SVT Play?
Ingenting faktiskt :-)


Vårtecken

I lokaltidningen har de en lista över vårliga saker. Jag har en egen. Kommer här:

Man vet att det börjar närma sig vår när:

...dragkedjan på vinterstövlarna börjar gå sönder. Man tar med andra ord inte av sig dem i onödan eftersom man absolut INTE har lust att köpa några nya. Och förresten finns det inga att köpa heller ens om man ville.

...reklambladen från Jysk börjar fyllas av trädgårdsmöbler, dynor och parasoller. Ska man ha något av dessa är det dags att klippa till för innan slutet av april är det slutsålt och det kommer förmodligen inte hem några nya förrän i början av augusti eller så.

...när man kommer hem från jobbet har man solen i ögonen vart man än befinner sig i köket. Man måste således laga mat med solbrillorna på, alternativt göra det på känn. Och vilket man väljer beror helt och hållet på dagsformen och hur pass spännande man vill att middagen ska bli.

...man har en hel arsenal av kläder i lådan på dagis. Vinteroverallen eftersom det är kallt på morgonen, täckbyxor och täckjacka om det blir varmare mitt på dagen, fleecjacka om det blir välidgt många plusgrader, extra vantar eftersom de lätt blir blöta om det töar, vinterskor och allvädersstövlar, galonbyxor och lekhjälm. Och allt är geggigt och smutsigt när man kommer för att hämta på eftermiddagen.

...det luktar blött grus och unket gammalt gräs.

...man inser att man nog måste börja planera för sommarsemestern innan det är för sent.


Så är det!
Och faktum är att jag tror att våren är här nu!

:-)


Sjukstuga

Nämen, lite magsjuka på det här skulle väl sitta som en smäck!?
Finns ju många fördelar med det. Helgen blir lite längre till exempel. Man får tid att umgås ordentligt med familjen, titta på tv, kanske läsa en bok. Och tänk så fantastiskt bra att man får ägna tid åt att tvätta sängkläder, mattor och annat!!
Hurra hurra!!!

:-(

Fredagkväll

Utschasad.
Återkommer!


Heson jobbar

Det är mycket nu. Heson jobbar och jobbar. Faktum är att hon fortfarande är på kontoret fastän klockan är 21.16. Men nu ska hon gå hem. Hjärnan känns mosig. Så det är nog lika bra. Nu ska hon bara försöka hantera larmet i den nya kontorslokalen på ett bra sätt också. Önska henne lycka till.

Ajö!

Roliga ord

Lillebror har lite egna benämningar på vissa saker. Här har vi t ex en "prylnadssak":


Och för att inte bli blöt om fötterna tar Lillebror på sig sina "all världens-stövlar".Men vill man inte köpa sprillans nya i affären så finns det en bra webbsajt man kan besöka, nämligen "Dradera":-)

Slut på lovet

Sista kvällen på Sportlovet. I morgon är det skola och dagis igen. Storebror ont i huvudet samt ett pirr i ena knäet som gör att han inte kan ligga still och Lillebror kan inte sova för att strumporna är för trånga. Själv är jag alldeles darrig av hunger eftersom Pappan och jag ännu lever i tron att en mysig middag och en film när barnen har somnat på söndagskvällen är en bra idé.
Klockan är 21.23.
Det går ju bra det här....

:-)


Plura och kokainet

På löpsedlarna idag stod det " Därför köpte Plura kokain". Krävs väl inte särskilt mycket hjärnkapacitet för att lista ut varför han köpte det, eller? Men nu läste jag bara löpsedeln och inte själva artikeln och har därför inte koll på svaret. Det innebär alltså att jag kan ha helt fel, men spontant tänkte jag att han nog skulle använda det... eller?

:-)

Melodifestivalen

Jag hejjade på Salem och Darin. Och på Anna också, så jag känner mig nöjd.
Men Salem var faktiskt bäst, så det så!

:-)

Kalas!

Nyss hemkommen från 79-årskalas.
Vad 79-åringen fick i present?
En hemmagjord prinsesstårta och en Pirates of The Caribbean-pistol från Barnens Hus!
Perfekt present till den barnsligaste 79-åringen norr om ekvatorn, nämligen Pappans morfar Åke

:-)


På tu man hand

Barnen är uthyrda till Siv och Åke samt Farmorn och Farfarn över natten. Således har vi en hel kväll för oss själva och har plötsligt en hel massa alternativa kvällsaktiviteter att välja på som annars inte kommer på tal.
Och joråsåatte...
Här sitter vi vid bardisken med varsin dator...

Något säger mig att vi inte utnyttjar kvällen riktigt som vi borde.
Fast ett glas vitt till bloggandet blev det i alla fall - alltid nå´t!

:-)


Sportlovsaktivitet

Vet ni hur man bäst roar sina barn på Sportlovet?
Kom nu inte med några uppenbara gissningar som åka pulka, åka skidor eller ha picknic i en snödriva eller något sånt. Det är för enkelt. Ok, det funkar säkert på vissa barn, dock inte mina. Det ena barnet vill bara åka skateboard och det andra vill snickra en lådbil, en koja eller något annat stort och som är totalt omöjligt när man bara har en liten liten källare och små trästickor från Biltema att tillgå.
Nej man ger dem helt enkelt i uppdrag att bära grejjer. Nu kräver det kanske att man har grejjer som ska bäras, för jag tror inte de gillar att bara bära omkring på olika saker lite planlöst sådär. Då underlättar det om man t ex har ett kontor som behöver flyttas från ett hus till ett annat. Till exempel. Då finns det många grejjer att bära. Har man inte det går det säkert bra med något annat. Hur som helst... Detta flyttande, som gärna får innehålla lite städning också, gör barnen så glada att de flera gånger under kvällen kommer och tackar sina föräldrar för att de fick hjälpa till! Och det är dagens sanning. Tro det eller ej! Och om man dessutom får avsluta kvällen med en french hot dog på Preem-macken är lyckan total.

Bara ett litet tips

:-)


Breakdown

Insiktsfull dag idag.
Jag har kommit fram till att:
- jag måste sluta tro att jag kan vara en rolig och påhittig sportlovsmamma om jag samtidigt måste jobba.
- jag kan inte jobba på något bra sätt om jag samtidigt försöker vara en rolig och påhittig sportlovsmamma
- jag blir frustrerad när jag inte lyckas med allt jag har tänkt mig att hinna med
- när jag blir frustrerad är jag ingen kul mamma
- jag tycker INTE om att vara en arg och frustrerad mamma.

Så vad gör man då? Jag provade att bryta ihop en stund, men jag vet inte om det precis blev något bättre av det. Nästa steg borde väl vara att ta nya tag och börja om.
Jag provar det i morgon.

God natt så länge.
:-)Bra att ha saker

Jag har sjungit med Farin ikväll. Som kuriosa kan jag nämna att detta förmodligen kvalar in som Farins kortaste framträdande någonsin. Faktum är att det var över innan den egentligen ens skulle ha börjat. För den skulle enligt planen börja 19.15, men 18.50 ropade någon att det var vår tur. Så vi sjöng våra sånger och var färdiga 19.10!

Men nu var det inte det jag skulle berätta om, utan om "saker-som-kan-vara-bra att-ha-med-sig-till-sin-Mormor-när-hon-ska-vara-barnvakt-en-timme-eller-så".

1. Rengöringstvål (kan vara bra om man har målat en mustasch i ansiktet med kajalpenna precis innan man åkte)
2. Kajalpenna (om man råkar tvätta bort mustaschen med rengöringstvålen, men sedan ångrar sig)
3. Nintendo DS
4. Laddare till Nintendo DS
5. "Mitt första Monopol"-spel
6. En kasse med ordentliga utekläder (om man kommer på att man vill gå ut och leka en stund)

Detta alltså om man ska vara borta en timme. Blir det längre ser listan förmodligen HELT annorlunda ut.

:-)


Rapport från båtmässan

Se där. Man behöver bara andas "båtmässa" så kommer våren smygande :-) Både i lördags och idag har det droppat ordentligt från taken och solen har värmt!!! Härligt!

Båtmässan var en trevlig tillställning. Många båtar fanns det. En hel del jättedyra båtar. En och annan jättejättejättedyr. Och massor av praktiska tillbehörsprylar. Det är jobbiga grejjer som har en himla förmåga att kosta en massa pengar men ändå får följa med hem. Vi råkade till exempel köpa en manuell liten espressobryggare - jättepraktisk i båten (är man galen i kaffe så är man!) men funkar även på vilken utflykt som helst. Faktum är att den fungerade bra hemma i köket också, men det stod det inget om på förpackningen. Dessutom kommer man, vid ett frekvent användande, att få supersnygga armmuskler eftersom det krävdes en del arbete för att få kaffet att droppa ner i de praktiska espressokopparna av okrossbart glas som man fick med på köpet. Kaffe och träning i ett. Kan det bli bättre?

På väg ner till Älvsjö stannade vi till på Kista Galleria. Även det ett trevligt ställe där man ganska enkelt kan råka göra av med pengar. Ingen konst alls faktiskt. Jag passade även på att konversera lite med en kinesiska bland tröjorna på JC. Hon pratade rätt knagglig engelska så jag hade aningens svårt att förstå, men jag skrattade lite när hon skrattade och försökte hänga med så gott det gick. Efter en liten stund påpekade hon dock att det inte alls var mig hon pratade med utan en annan kines som stod strax bakom mig! Wohahaha :-) Gissar att hon tyckte jag var rätt underlig!

Ja, det var en kort sammanfattning av helgens utflykt. Den innehöll även en härlig middag bestående av Kafferostad hjortfilé med jordärskocka och svartrotscreme, en natt på hotell när jag vaknade halv sju med bortdomnade armar (!) och så ett stopp i Stora Wäsby för att tanka och köpa lite kaffe på väg hem. Köpte kaffe och lite annat. Glömde tanka.

Och nu: försöka få två övertrötta barn att inse att de är övertrötta och behöver sova. Trots att det är lov. Wish me luck :-)


Drömmen om sommaren

Dagen i korthet:
Kallt
Vitt
Soligt

Jag drar till Stockholm i morgon och drömmer om:
Varmt
Grönt
Blått
Soligt:-)


Skillnad på kylan

Tittade igenom mina inlägg från februari och mars förra året. I ett inlägg beklagar jag mig över att vi inte kan gå ut och åka skridskor eftersom det är -13,5 grader ute. Wohahahaha! -13,5! Och det tyckte vi var för kallt!
Det är väldigt uppenbart att jag vid tillfället ännu inte upplevt vintern 2010

:-)


Utmaning!

Det var svårare än jag först trodde det här. Saker som för mig är helt naturliga kan ju verka underliga för er och tvärt om. Men, ok. Här kommer det:

6 egendomliga/underliga saker om mig själv.

1. Jag är rädd för kedjor. Alltså tunna guld eller silverkedjor som halsband eller armband. På riktigt. Jag ryser i hela kroppen om jag måste ta i en och jag MÅSTE tvätta händerna efteråt.

2. Jag har ett mönster som jag måste "göra" ibland. Om jag t ex sitter och funderar på något så pillar jag med tungan på tänderna i en viss ordning så det liksom blir ett mönster.

3. Innan jag låser toalettdörren prov-vrider jag låset en gång. För att vara säker på att det inte kommer att gå i baklås. Vaffölälå? En lätt släng av klaustrofobi kanske? Jo...

4. En gång bestämde jag mig för att jag skulle strunta i att vara klaustrofobisk och bokade in en femkamp när vi hade personalfest på jobbet. En av grenarna gick ut på att snabbast ta sig igenom en mörk, trång labyrint. Jag insåg ganska snart att det var ett dumt beslut. Vårt lag förlorade.

5. Det finns ord jag helst undviker. Som "show" till exempel. Helt omöjligt att uttala! Ska man säga "schhhhoooooou" (med samma sje-ljud som tjusig) eller "schoooow" (med samma sje-ljud som skära och sköt)?
Jag säger "föreställning" istället.

6. Jag är galen i bokstäver. När jag var liten skrev jag av alla namn från klasslistan med så fina bokstäver jag kunde. Om och om igen. De antal timmar jag har ägnat åt att rita bokstäver med hjälp av linjal på rutat papper går knappt att räkna. Min dator är full av typsnitt som "kan vara bra att ha" någon gång och jag är en jäkel på att känna igen typsnitt i reklam, på förpackningar, osv.

Jahaja. Det var det.
Märklig människa den där Heson :-)

Och i vanlig ordning så skickas utmaningen vidare till den som har lust!

Utmanad

Jag har blivit utmanad! En ära mon dieu (jag kan egentligen inte franska, men det där är ett uttryck jag liksom har snappat upp någonstans och... tja... visst låter det väl lite käckt? Det kan hända att det bara är totalt fel och pinsamt att använda det som jag just gjorde, men då bjuder jag på det. Mon dieu. Förresten kan jag inte stava till det heller, men det jag menar är i alla fall det som låter som "mååån djööö". Fattar ni? Och VARFÖR har jag skrivit denna fullkomligt urbota parentes? Ja... det är mycket man inte vet. Slut parentes)

Hon som har skickat utmaningen till mig är lite av en kändis faktiskt. Jojomen. Plötsligt dök hon upp som omslagsflicka på Aftonbladets bilaga "Hus & Hem". Och det var inte utan att Heson kände sig lite stolt där hon stod i kön på en Sibyllakiosk i Bollnäs och passade på att smygfota tidningen.

Jag känner henne. Visserligen mycket lite, men jag goddagar i alla fall på hennes föräldrar så gott som dagligen OCH jag läser hennes blogg :-)

Hur som helst så innebär utmaningen att man ska skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv. Det borde inte vara några problem. Behöver bara lite tid på att sortera ut de 6 mest egendomliga grejjerna, så jag ber att få återkomma i morgon! Måste fundera lite...


:-)

Knustede bär

Kolla här:

Två flaskor. Båda innehöll smoothie innan Pappan och jag drack upp dem. Den ena ska enligt etiketten smaka Blåbär och hallon. Den andra ska smaka jordgubb och banan. Men det är något lurt här... Om man vänder på dem och kollar innehållsförteckningen så går det inte riktigt ihop sig. "Jordgubb & banan"-smoothien innehåller följande:


10 mosade jordgubbar
18 pressade druvor
1/4 mosad banan
1 pressad apelsin
10 mosade blåbär
samt en skvätt citronsaft


Blåbär & hallonvarianten innehåller:


1 pressat äpple
20 pressade gröna druvor
19 mosade hallon
1/2 mosad banan
8 mosade blåbär
1 mosad jordgubbe
samt en skvätt apelsinjuice

"Jordgubb & banan" innehåller alltså mindre andel banan än "Blåbär och hallon". Och i "Jordgubb & banan" är det 10 mosade blåbär medan "Blåbär & hallon" bara innehåller 8. Dessutom är det en himla massa druvor i bägge varianterna. Faktiskt mer druvor än själva huvudingrediensen. Varför heter då "Jordgubb & banan" just "Jordgubb & banan" och inte "Druvor & jordgubb"? Och "Blåbär & hallon" borde väl heta "Druvor & hallon" istället?

Man kan ju gissa att någon har lagt ner en massa energi och tankeverksamhet på att räkna ut att det nog är bäst att de heter just som de heter eftersom de då säljer bäst. Men i alla fall... Är det inte lite fånigt på något sätt? 

Och förresten så är ordet "mosat" roligare på norska. 10 knuste jordbaer :-)

Ett test

Tror ni det känns bättre om man åker till Båtmässan och låtsas som att sommaren är nära?
Jag tänkte prova det i helgen. En natt på hotell och lite shopping också. Låter väl bra?

:-)

Igen.

Först gick det ganska bra, för att inte säga hyfsat nära jättebra. Ok, det var ju det vanliga med snö och is på bilen och bakluckan hade frysit, men... tja... Jag har ju bestämt mig för att inte hetsa upp mig över det mer så det får väl vara ok. Storebror kom iväg till skolan. Lillebror till dagis. Konstigt förresten vad mycket snö det hinner komma på bilen bara man parkerar en kort stund för att t ex lämna Lillebror på dagis... Nåja.
Parkerade på jobbet och satte i motorvärmarsladden. Men det var väl själva den vad långt in i snöhögen motorvärmar-stolpen står plötsligt!!! Snö i skorna får man också.
Nämen yippieee det har börjat regna smältvatten på kontoret igen. Luktar inte gott och det är tråkigt att moppa.
Så ska man ut och åka bil igen då. Snö och is på rutan. Glömde dra ur sladden. Ut igen. Is på vindrutetorkarna. Kliver ur bilen och hamnar rakt i en massa lös-snö. Snö i skorna. Snö, snö, snö, snöööööö aaaaaaaaaaaahhhhhrrrrrggggggg!!!!!

Jag. Blir. Galen!

:-)

...och detta var ett undantag från regeln jag instiftade häromdagen om att inte nämna snön mer i den här bloggen. Endast ett litet undantag.

Det nationella provet

Är det så att ni går omkring och undrar över det här med hur nationella provet för tredjeklassare fungerar? Då har ni kommit till rätt ställe! I tell you! Jag har nämligen under kvällen fått lära mig ALLT man behöver veta om just detta nationella prov. Så här är det:

Provet man gör i tredjeklass är det man gör två år innan man gör samma prov fast för femteklassare. Första gången man gjorde nationella prov i tredje klass var förra året och det var alltså de elever som nu går i fjärde klass som gjorde det då. Eftersom de gjorde det då får de göra femteklass-provet sedan. Alltså nästa år. Men i år är det årets tredjeklassare som gör provet och för att öva sig lite på hur det går till har man gjort några övningar från förra årets prov. Det är alltså det som årets fjärdeklassare gjorde när de var tredjeklassare.

Provet innehåller texter man ska läsa, texter man ska lyssna till, frågor med kryssrutor och historier som man ska hitta på själv. Matteprovet består av olika mattetal och problem som man ska lösa. Gemensamt för svenska- och matteproven är att man ska försöka svara rätt på så många frågor som möjligt.

Så! Där har ni det.

:-)


RSS 2.0