Inbrottssäkra paket och tomtar

Varför i hela hälsingland måste leksaker skruvas och surras fast med ståltråd i sina förpackningar? Lillebrors julklapps-spindelmannenbil krävde tre starka karlar och en tång för att få ut ur kartongen :-) Varför kan man undra?!Dessutom ligger de flesta leksaker i formgjuten plast, så det borde ju inte ha att göra med att de inte ligger stilla i sina kartonger om de inte dessutom skruvas fast i en plastbit på undersidan av papp-kartongen. Måste vara någon galen, sadistisk leksakstillverkare som kommit på det och som tycker det är jätteroligt att tänka på alla desperata föräldrar som kämpar med tänger och skruvmejslar och saxar medan de blir allt argare och barnen gråter och julmaten kallnar och granen barrar... eller nåt! :-)

Hur som helst...
Det var väl julaftonens stora irritationsmoment, men annars hade vi en mycket trevlig dag. Brorsorna var uppe med tuppen för att kolla vad Tomten hade lagt i strumporna, och sedan roade de sig själva en bra stund medans Pappan och jag låg och drog oss i sängen. Frukost och ett besök hos min mormor Ellen, lite skridskoåkning och sedan dök plötsligt Tomten upp på grannens tomt! Lillebror hoppade omkring av upphetsning och jag skickade upp grabbarna på övervåningen för att se om han syntes bättre därifrån och passade på att smyga ut ett paket på trappan som jag hade i beredskap ifall dagen skulle bli allt för lång. Stoor succé kan jag säga :-) hihi...
Fast Storebror genomskådade Tomten som kom och delade ut paketen senare på kvällen. "Jag hörde faktiskt att det var morfar", men det var helt ok. Han har koll på att Tomten faktiskt inte kan hinna med att åka till alla barn varje år, så ibland måste han anlita medhjälpare. Och det kan vara vem som helst. Morfar till exempel.

14 vuxna och tre barn var vi som mest på julafton - så det blev ett och annat paket kan jag säga! Tomten hade bråttom, så han delade bara ut några stycken innan han skyndade vidare. Sedan fick Storebror och Åke hjälpas åt att läsa på paketen och dela ut dem. God mat, snaps och julöl samt mycket musik till mitt i natten blev det sedan! Mycket trevligt :-)

Apropå mat, så blev dagen idag aningens uppochner. Käkade frukost halv 11, hann inte med någon lunch innan bion kl 13.15, fikade med EricP och hans familj direkt efter och sedan blev det McDonalds för grabbarna. Pappan och jag har med andra ord inte ätit mer än en halv låda popcorn och varsin pepparkaka på hela dagen! Ett under att jag är så snäll som jag är just nu (har ruggigt lätt för att bli matarg annars) fastän Storebror ligger i sin säng och försöker låta bli att somna och jag vet att det väntar tacos och en film samt kanske lite vin nere i köket :-) Fast jag har väl buffrat lite under julhelgen så jag har att ta av :-) Storebror konstaterade för övrigt i morse att jag har blivit tjock... det har han alldeles rätt i. Har knappt haft tid att träna alls under hösten och det känns verkligen, men nu får det bli nya tag bara gympan drar igång efter nyår. Längtar verkligen efter att få träna och att bli riktigt trött och svettig!!! Det är så himla skönt!!!

Nåväl... tror att Storebror snarkar nu.... Tacos ska det bli!
Adjö!

Dags för nästa party

Knappt har allt omslagspapper från julaftonens paketorgie städats bort förrän det är dags att arrangera nästa party. Nyårsafton kan ju inte gå obemärkt förbi. I smyg kan jag erkänna att jag egentligen skulle vilja sitta här hemma med min lilla familj och bara käka god mat och mysa framför brasan, fast det är ju inte riktigt ok att göra det när det är nyår... stort baluns ska det vara. Kanske inte nödvändigtvis så mycket folk, men åtminstone MASSOR med smarrig och avancerad mat som tar ett par dagar att tillaga och så gott vin som är noga anpassat till maten. Men nu låter jag visst jätteneggo här. Det var inte meningen. Jag gillar verkligen när det är mycket folk och fest och god mat, men just nu känner jag mig lite trött på det... Först uppesittarkväll dagen innan julafton (visserligen världshistoriens kortaste - klockan 21 hade alla gäster åkt hem - men ändå. Det började dyka upp folk runt lunch, så det blev långt ändå, fast på en annan del av dygnet än vad uppesittarkvällar brukar innebära), och sedan julafton då det var sång och musik och mat till klockan 2 på natten. I går var det nästa tillställning - en mycket trevlig sådan - med Collinisarna med familjer från Bollnäs. God mat, GuitarHero och Singstar till mitt i natten. Så i morse när Pappan nämnde att vi måste planera nyårsmenyn så kändes det bara som att NÄE det måste vi inte alls!!! Det går jättebra med en pizza, eller varför inte korv med mos?! Men, men... det blir säkert bra, men jag ORKAR inte tänka på det just nu. Ska ta det lite lugnt idag så får vi rafsa fram senaste numret av "Allt om mat" i kväll och botanisera bland nyårsrecepten.

Nu ska jag ta med mig familjen på bio (Bee movie) och käka popcorn och dricka cocacola.
Ha det gott!

Adjö!

Luciatåg



Här är Björnbärets luciatåg anno 2007!
Gulliga va!
Lillebror var ensam stjärngosse på hela dagiset. 5 avdelningar och en stjärngosse, är inte det konstigt? Men det kanske är omodernt med strutgubbar? Pepparkaksgubbe däremot var rätt populärt. Och tomte förstås. Fast jag gillar strutgubbarna bäst. Särskilt den här :-)

Julstök

Julgranen är klädd, julbocken på plats, alla tomtar är framme och skinkan är i ugnen.
Julmaten är inhandlad, ischokladen stelnar i kylskåpet, risbräcken är klar och kolan är inslagen i folie.
Det luktar jul i hela huset! Myyyysigt :-)

Förpackningen till ischoklad-formarna såg Lillebror genast möjligheter med. Med hjälp av ett snöre omvandlade han den till en kamera som man kan ha hängandes runt halsen. Han gillar kameror. Det kanske är fotograf han ska bli när han blir stor? Fast det kanske får bli karriär nr 2 i så fall, för han är väldigt bestämd med att det är "bakare" han ska bli. Pizza och tårtor ska han baka ;-)

Storebror körde dockteater med några tomtar (bardisken blev en jättebra dockteater-scen) och sjöng
"Hej tomtegubbar slå sönder glasen och låt oss lustiga vara.
En liten tid, vi leva här
med många bröder och stort gevär"

Hihihi ;-)

God Jul!

God Jul och Gott Nytt År!

image54

Brev från Tomten

Igår fick Storebror brev från Tomten!! Det är alldeles sant! Det låg ett brev i brevlådan när vi kom hem! Gissa om det tindrade i ögonen :-) Tydligen så hade de skrivit till Tomten i skolan, men att det skulle få svar hade nog Storebror inte väntat sig. Han skrev att han försöker svara på alla brev som barn skickar till honom även om det kan ta lite tid ibland och att det är det bästa han vet när det kommer post. Tomtemor brukar bråka på honom för att han hellre sitter och läser brev än fixar julklappar. Och så hade han skickat med ett spel också. Ett tomtememory. Han har ju varit lite tveksam i år, Storebror, men nu är han bombsäker: Tomten finns!

(Otroligt bra gjort av Posten - fast jag antar att de har en liten baktanke... Så länge barn fortsätter att skicka brev till Tomten så drar ju de in pengar, så det lönar sig säkert att avsätta ett par postgubbar till att svara på en del i alla fall ! )

Svårt...

...att blogga har det varit ett tag. Har provat flera kvällar, men det gååååår inte! Kommer inte in! Vet inte om det är vår uppkoppling hemma som gör det (brukar vara lite extra segt när jag sitter vid min dator i sovrummet), eller om det helt enkelt är trögt på kvällarna. Kankse många som bloggar då.

Hur som helst... tänkte lägga upp bilder från luciatåget på dagis, men.... näe. De bilderna har jag ju hemma... suck... är ruggarns trött nu faktiskt, så hjärnan hänger inte med riktigt. Det ska bli skönt med jullov. Märks på grabbarna också för de är inte helt lätt att tas med på morgnarna. I morse var Lillebror RIKTIGT arg när han vaknade och insåg att han inte hade öppnat julkalendern mitt i natten som han brukar ;-) I går däremot slog han rekord: kl 01.58 slog han upp sina blå och ropade "Maaaamma! Jag måste öppna nuuuuu!!" Jag har ju för länge sedan insett att det inte är någon större idé att säga emot. Går mycket snabbare att bara göra det och sedan tillbaka till sängen och somna om.

Nu ska jag försöka få något gjort här... Ska ägna en stund av eftermiddagen åt att inhandla de sista klapparna och kanske till och med handla lite julmat om jag hinner.

Adios!

Förresten

...Storebrors kompis Anton ska bli storebror snart. I går när vi käkade frukost spekulerade vi lite i vad det skulle kunna tänkas bli för kön. Lillebror trodde på "flaggstång" :-)

För övrigt så hade Anton bestämt att bäbisen ska heta Gösta. Det tyckte han var ett fint namn, men enligt honom så gillades det inte av de blivande föräldrarna. Konstigt... ;-)


Gu´  vad jag jobbar idag.... inte...

En bäbis

...har min jobbarkompis Jens med sambo fått idag :-) Grattis, grattis!!!

Och jag som hade svårt med koncentrationen redan tidigare.... tänker bara på julklappar hela tiden. Nu kan jag inte låta bli att tänka på bäbisar också ;-) Det är ju så mysigt!!! Tänk, en alldeles ny... måste kanske jobba lite på en lillasyster nå´t tag. Storebror hävdar bestämt att när man precis har gift sig så måste man få en bäbis också. Och han kan absolut hjälpa till att ta hand om den. Nemas problemas :-)
Men nä... det får nog vänta ett tag.. men det är ju inte utan att man blir lite sugen när det pluppar fram bäbisar till höger och vänster. Fast nu ska jag ju snart bli moster igen och det är ju inte illa! Får nog nöja mig med det tillsvidare.

Natt

Lillebror:
"Mamma, släck lyset. Jag vill sova i natten."
"I natten?"
"Ja, i mörkret alltså!"

Mycket nu!

Dags för slutspurt... bara en vecka kvar till doppareda´n! Vi har redan fått en bunt julklappar levererade till oss, faktiskt. Det ligger en rejäl hög nere i källaren! Tomten kan ju inte få plats med allt i släden på julafton, så han skickar nissarna med delleveranser så han ska slippa släpa allt på en gång ;-) Hi,hi...
Lillebror lyssnar uppmärksamt och tar till sig ALLT jag berättar om Tomten, men Storebror börjar se lite tveksam ut... Fast man vet ju aldrig. Han vågar trots allt inte riskera något, så han FÖRSÖKER vara extra snäll och har redan planerat att han ska hjälpa Tomten att läsa på paketen i år!

Helgen har varit.... hektisk.... som vanligt!
I fredags var det Farin-kväll. Först glögg och pepparkakor hos mig och sedan spelning på Skatteverkets julfest. Superroligt!!! Var nog den roligaste spelning vi har gjort hittills tror jag :-) Kul med lite annan publik och annan typ av tillställning. Tillbaka till mig och mera glögg och vin och tittade på videoinspelnigen sedan vi sjöng på Campus i Vågbro förra helgen. Skrattade så tårarna sprutade!!!

Storebrors kompis Anton sov över i lördags och i går provade vi pulkabacken en sväng. Gick inget vidare. Det var aningens för lite snö ;-)  Eftermiddagen tillbringades hos kompis EricP i Ljusne där grabbarna hade rockkonsert med hemsnickrade el-gitarrer och riddarhjälm (!) innan vi for hemåt igen :-)

Den här veckan kommer väl att gå åt till att inhandla de sista klapparna, bygga pepparkakshus, fixa skinkan, klä julgranen, och lite annat fixande. På fredag ska jag äntligen få se Pappan i "Julmust" på Kilaforsteatern (jag kan redan repertoaren och typ hälften av alla repliker!) och på söndag är det uppesittarkväll med Sandviken-släktingarna.

...och nu har hela förmiddagen gått och jag har inte gjort ett enda vettigt dugg. Måste jobba lite!

Adios!


Kändis ;-)

Hämtar Storebror på skolan och medan jag plockar ihop hans grejjer sitter det en tjej och tittar på. Hon ser väldigt fundersam ut. Tillslut kommer hon fram och säger.

"Du... är du en sån där som åker runt och sjunger på olika ställen där man kan äta mat och sådär?"
"Öhh...jaaa, det kan man väl säga att jag gör ibland..."
"Jaha, då såg jag dig när du sjöng där man kunde äta julmat i Vågbro!"

Tror minsann att jag har blivit lite av en kändis ;-)

Sankta Lucia med andan i halsen

J**la Lucia. 
07.15 skulle vi vara på plats med Stjärngossen och 07.30 började tåget. Strax före kl 6 vaknade Lillebror och ville öppna kalendern (det är verkligen dagens höjdpunkt. Han kommer förmodligen att få en kris när han inser att det tar slut den 24 december!), men sedan lade vi oss igen eftersom väckarklockan inte hade ringt ännu. Och så somnade vi om....
Vaknade 07.07 med huvudet i fotänden :-) Då jädrarns blev det bråttom! Grabbarna var helt däckade. Fick lyfta upp Lillebror ur sängen sovandes och börja klä på honom. Han kvicknade till i trappan och var hyfsat foglig, men ville INTE sätta på sig lusselinnet förrän på dagis. Fattar inte hur det gick till, men 07.20 satt hela familjen i bilen på väg mot dagis i räääääserfart. Fanns förstås ingen parkering, så Pappan släppte av mig och Stjärngossen utanför grinden med struten och stjärn-pinnen i högsta hugg och kameran runt halsen. Sprang över gården med Stjärngossen/Lillebror under armen. Kryssade mellan alla mammor, pappor, far-och morföräldrar. Att jag i villervallan hade satt på mig en ganska tajt jeanskjol vilket inte är det bästa när man ska jogga omkring i 10 minusgrader, gjorde ju inte saken bättre. Såg förmodligen rätt underligt ut :-) Väl inne på dagis så hade hela gänget redan gått iväg till en annan avdelning där det hela skulle starta. Kom fram PRECIS när de började sjunga luciasången och tåga ut på gården :-)

Snacka om sista minuten, men vi hann i alla fall :-)

Den som väntar på något gott..

...väntar förmodligen för länge.
I natt vaknade Lillebror kl 03.47 och KRÄVDE att jag skulle hjälpa honom att öppna hans adventskalender :-) Gjorde ett tappert försök att tala om för honom att det faktiskt var mitt i natten, men han gjorde väldigt klart för mig, med sin bestämdaste röst, att det minsann alltid är mitt i natten när han öppnar sin kalender! Så det så! 
Lika bra att ge med sig så vi fick somna om någon gång :-)

Söndagskväll

Har varit en hektisk helg. Först julbordsshow på Campus som väl gick rätt så bra får jag säga. Jag sjöng mitt solo utan att glömma bort texten och lyckades hålla ton någorlunda (tror jag i alla fall!). Fick lite julmat när vi var färdiga och sedan susade jag iväg till Farmorn och Farfarn där det var julpyssel. Grabbarna skulle sova över, men innan det var färdigt fick vi med oss bägge två hem ialla fall. Storebror fick feber under natten... hade kunnat ersätta värmeaggregatet i en liten bastu hur lätt som helst! Vaknar alltid och kommer in till oss och ska helst ligga klistrad mot min rygg med ena benet över mig och ena armen runt min hals. Rätt varmt även utan feber :-)

Hur som helst... i lördags var det dags för det årliga pepparkaks-baket med mormorn, systerYster och kusin Signe. Storebror låg mest i soffan och var sjuklig, stackarn, men Signe och Lillebror bakade på en bra stund. Det blev både älgar och svampar och en och annan pepparkaksgubbe :-)

Idag har jag städat lite medans Pappan fixade klart golvet i lekrummet som har varit på g i flera veckor nu. Blev superbra! Ska lägga ut några kort när allt är färdigt. Vi har ju byggt en scen också, så att man kan spela Guitar Hero på riktigt :-). Har tänkt göra en cool väggmålning ovanför också, men det tar vi efter jul. Här är Storebror i gång med spacklandet . Eftermiddagen och större delen av kvällen har jag tillbringat på jobbet. Stooor uppdatering av stooort system på gång och jag ska ju vara ledig i morgon (se förra inlägget). Stackars Peter är förmodligen kvar fortfarande.

Nu snarkar båda grabbarna här och jag ska ta mig an röran i Lillebrors rum. Tänkte rensa bort lite gamla trasiga leksaker så vi får plats med lite nya till jul :-)

Adjö!


Julshopping

SysterYster och jag pratar om att vi ska till Stockholm på måndag för att shoppa lite julklappar. Lillebror susar föbi och hör vad vi pratar om:
"Vem ska ni köpa julklappar till?" undrar han
"Hmm...tja... kanske till några barn som vi känner!", säger jag
"Jaha" säger Lillebror och susar vidare.
Kusin Signe smyger fram och säger hoppfullt, med pytteliten röst:
"Känner ni mig?"

:-)

Plusgrader

Var tog vintern vägen? Idag är det +8,5 och det går vågor på Söderhamnsån. Ingen rimfrost, inga dalande snöflingor... bara grått och tråkigt.

Förresten...

...glömde ju en sak:
Storebror har sett ett program på Cartoon Network. Förmodligen hos MormornåMorfarn eller FarmornåFarfarn eftersom den kanalen har "försvunnit" från vår tv. (mycket mystiskt - plötsligt en dag fanns den inte längre! Hehe...Elaka föräldrar som ville att han skulle ägna mindre tid åt tv-tittande! Det känns bra att han inte är så stor att han fattar hur det funkar ännu!). Han säger att det heter: "schaulingshowgaaans" eller nå´t åt det hållet. Har tydligen gjort intryck för det är det enda som leks här i huset just nu:

"Och nu tar jag på mig min två-tons-tunika så kan du försöka slå mig med ditt stormsvärd. Och du har din ståljacka på dig, så jag kan inte skada dig...." säger Storebror och Lillebror kan bara tillägga...
"Jaha!"
...och hänga på!

Adios!

Födelsedag och genrep

Idag fyller jag år. 33 stycken. Känns ganska...vuxet :-) Kan bara konstatera att födelsedagen inte alls känns viktig längre. Annat var det när man var liten, då var det en STOR dag. Fjärilar i magen och svårt att somna dagen före och superviktigt med kalas och mycket paket. Nu känns det tvärt om. Vill helst slippa uppmärksamheten. Visserligen är det trevligt med paket, men va´sjutton, det är ju snart jul! Dessutom är jag sist i raden av födelsedagsbarn under hösten så man känner sig ganska trött på kalasande. Hur som helst... grabbarna sjöng lite för mig i morse och så fick jag två till FilippaK muggar (fick 6 stycken i bröllopspresent också. Jättefina!). Gullisar :-) Mamma och pappa var barnvakt till grabbarna eftersom både jag och Daniel hade genrep i kväll (se nedan) och av dem fick jag ett nytt strykjärn. Mycket välbehövligt! Det vi hade tidigare har jag ärvt efter min mormor och det är säkert 20 år gammalt och inte i bästa skick. Tack och bock för det!

Jo, genrep har det varit i dag. Vi (www.farin.nu) ska stå för underhållningen när det är julbord på Campus Vågbro på fredag. Känner mig supertrött i halsen och är täppt i näsan, så vi får väl se hur det går. Någon kom på idén att jag skulle sjunga en låt solo också vilket inte känns helt bekvämt, men efter lite extraövning med vår pianist Pernilla häromdagen så blev det lite bättre. Jag ÄR ingen solosångerska!! Det är bara att konstatera, men nu när jag har gett mig in i det här (och jag har ångrat mig många gånger, det ska gudarna veta!) så har jag bestämt mig för att göra det bästa jag kan. Jag SKA grejja det. Så det så! Fast idag kom jag av mig, men... äsch... det ska gå dåligt på genrepet. Bara att ge järnet på fredag!

Daniel spelar i orkestern i årets upplaga av revyn "Julmust" på Kilaforsteatern. Premiär på lördag och litet genrep idag. Stort genrep med publik i morgon. Mycket genrep nu :-)

Lite trött i hjärnan... blev ett tråkigt inlägg idag... nåja, man kan inte vara på topp jämt!

Go´natt!

H C Anna Davidsson

Storebror har läsläxa varje vecka. Eller mer ritläxa egentligen. Han får med sig en bok hem som vi läser tillsammans och så ska han rita en teckning och berätta för fröken och klasskompisarna om vad boken handlade om. Förra veckan lånade han "Det är riktigt sant" av H C Andersen. Den gjorde, av någon anledning, intryck och han har pratat om "Håse Andersson" flera gånger sedan dess. Idag hade de sjungit julsånger i skolan och vid matbordet börjar han plötsligt sjunga:

"Håååse Anna Davidsoooon, vääälsiiignaad vaaaare hon..."

:-)

Förra året var han lite bekymrad över Staffansvisan och undrade varför man skulle sjunga "blåttom" när det faktiskt heter "bråttom"...

...en gång "blåttom" året så, en fröjdefull jul vi få!"

:-)

Bortregnad julstämning.

Har ju varit kanske en decimter snö hela veckan, men i morse när vi drog upp rullgardinen var det gröna gräsmattor och asfalt igen... Varför det?!?!? Kunde det inte ha fått varit lite juligt åtminstone tills julskyltningen var överstökad? Blir liksom inte riktigt lika stämningsfullt med knäckäpplen och julsånger när man måste kryssa mellan vattenpölar i duggregn. Men när jag tänker efter så är julskyltningen rätt överskattad... Har ju hört mamma och pappa berätta om hur det var när de var små. Då var det verkligen STORT och man gick där och kikade in i skyltfönstren som handlarna hade lagt ner mycket möda på att få julfina. Nu är det ju öppet i affärerna som vanligt och utanför är det mest skolklasser som säljer hembakt bröd till skolresan, fiskdamm (20 kr för en plastfisk, fyra små godisar och en klubba!!! Hutlöst!!!!), och så några som har pysslat i hop kransar och keramiktomtar som de vill sälja för dyra pengar. Ett och annat lotteri också. Man kunde vinna 500 kr att handla för i något av stånden under kvällen... men det fanns ju inte så mycket att handla... Eller så var det bara så att jag inte tittade ordentligt, jag vet inte. Blev liksom lite lack på den där godispåsen... 20 spänn... Lillebror tyckte inte ens om godisarna. Gick till Lars på Länsförsäkringar och drack gratis glögg med pepparkaka och fick gratis karameller. Det var bättre :-)

I går var det för övrigt tidernas värsta halka. Skulle ju till Trönö och ha julkonsert och halkade fram i 20km i timmen. Det var spöregn, snömodd och is, så dit hjulspåren i snöslasket ledde, dit åkte även bilen. Och då har vi ändå fyrhjulsdrift. Brukar knappt märkas när det är halt. Var på väg ner i diket 3 gånger!! Det vara bara att släppa gasen, blunda (kanske inte så bra i trafiken, men... jag blev ju livrädd, så vad gör man?!) och hoppas på det bästa. Var helt skakig när jag kom fram. Huu!!! Dessutom spöregnade det, så den kvart jag ägnade åt att platta håret innan jag åkte var ju helt bortkastad :-) Var småkrullig i håret när jag väl hade tagit mig från bilen till kyrkan (Vingliga stövlar i en glashal uppförsbacke = inge bra! Men jag klarade faktiskt att hålla mig i upprätt position hela vägen fram!). Konserten gick bra, även om det av någon anledning inte var lika stämningsfullt som det brukar vara.... Lite för lite julsånger tror jag... eller så var det regnet som spökade.

Adjö!

RSS 2.0